Tips

Formatteer een externe harde schijf of USB-stick op Mac

Een harde schijf of USB-stick moet eerst geformatteerd worden vooraleer hij werkt op je Mac. In Schijfhulpprogramma is dat klusje in enkele minuten geklaard.

Waarom zou je een externe harde schijf of usb-stick formatteren? Daar zijn een handjevol redenen voor: zo vereisen bepaalde toepassingen een propere schijf, zoals een virtuele machine. Gelukkig hoef je geen kaas gegeten te hebben van technologie om de bezem boven te halen. Apple voorziet in macOS een tool, ‘Schijfhulpprogramma’, die het werkje voor je opknapt. Ik toon je hoe die werkt. Zorg wel dat je eerst een back-up van je bestanden hebt genomen, want dit programma wist alle gegevens van je schijf.

Compatibel met Windows?

[related_article id=”218946″]

Vooraleer je met je externe schijf of USB-stick aan de slag kan, moet hij op een correcte wijze geformatteerd zijn. Mac en Windows hanteren immers verschillende bestandsstructuren. Een schijf die gekneed is voor een Windows PC zal je wel kunnen lezen, maar verder kan je er niets mee aanvangen. In dat geval is de schijf geformatteerd volgens de NTFS-structuur. Wil je je opslagapparaat op beide besturingssystemen gebruiken, dan moet je de ExFAT-bestandsstructuur selecteren bij het formatteren. Ook de oude FAT32-structuur is een optie, maar dit type is erg gedateerd en ondersteunt geen bestanden groter dan 4 GB.

Formatteren

Tijd om de bezem boven te halen. Koppel eerst je USB-stick of externe harde schijf aan op je Mac via de USB-poort. Open daarna de ‘Finder’, druk links op ‘Programma’s’, selecteer ‘Hulpprogramma’s’ uit de lijst en open ‘Schijfhulprogramma’. In de linkerkolom selecteer je de naam van je externe harde schijf. Als je zeker bent dat je de juiste te pakken hebt, klik je met je rechtermuisknop op de schijf en selecteer je ‘Wis’. Daarna verschijnt er een venstertje. Vul hier de naam in die je aan je opslagschijf wilt geven.

Naast ‘Structuur’ kan je de interne infrastructuur van je schijf wijzigen. Zoals ik eerder schreef is ‘ExFAT’ de geschikte keuze als je de harde schijf ook op Windows wilt gebruiken. Anders is ‘Mac OS Uitgebreid (Journaled)’ doorgaans de beste keuze. Je krijgt eveneens de optie om bestanden en mappen hoofdlettergevoelig te maken: zo zullen ‘clickx’ en ‘Clickx’ twee verschillende mappen zijn op je harde schijf. Als je de knoop hebt doorgehakt druk je op ‘Wis’. Na het formatteren – dat hooguit een minuutje duurt – klik je op ‘Gereed’.

Partitioneren

Eens je de schijf hebt geformatteerd, kan je het opslagapparaat in verschillende delen opsplitsen. Zo kan je bijvoorbeeld een schijf voor je Mac-machine voorzien (met een bepaald volume), en eentje voor je Windows PC. Klik bovenaan in de knoppenbalk op ‘Partitioneer’. Klik daarna onder het taartdiagram op de Plus-knop. Nu verschijnt er een nieuwe partitie. Onder ‘Partitie-informatie’ kan je die een naam en structuur geven, en de grootte van je virtuele schijf bepalen. Als je klaar bent druk je rechts onderaan op ‘Pas toe’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business