Tips

Mag ik mijn laptop aan de lader laten?

Na enkele jaren in gebruik is de accu van je laptop ongetwijfeld maar een schim meer van zichzelf. Kan je slijtage tegengaan door enkel de computer op te laden indien dat écht nodig is?

Als je je laptop niet telkens hoeft te verplaatsen, is het erg verleidelijk om hem te allen tijde in de lader te laten. Er doen echter heel wat geruchten de ronde: zo zou dat een negatieve impact hebben op de levensduur van je batterij en bovendien het risico op brand vergroten. Zijn dit broodje-aap-verhalen, of is er wel een grond van waarheid? Is het gezond om de lader in je laptop te laten? De levensduur van je accu zal je niet verdubbelen, maar met deze tips kan je wel zijn capaciteitsverlies vertragen zodat je niet meteen de accu van je laptop hoeft te vervangen.

Types batterijen

Vroeger had je bij een elektrisch apparaat altijd een stopcontact in de buurt nodig. Gelukkig hangen we dankzij batterijen niet genageld aan de muur, maar dat betekent niet dat batterijcellen geen frustraties opwekken. Zo zijn ze aan slijtage onderhevig, dus het is belangrijk dat we ze met zorg behandelen. Hoe je ze het best behandelt, hangt af van het type batterij. De twee meest voorkomende vandaag zijn Lithium-ion (Li-ion) en Lithium-polymeer batterijen. Vroeger was nikkel-metaal de standaard (NiMH), maar die komen vandaag nauwelijks meer voor. Vele onderhoudsmythes stammen nog uit de NiMH-tijd, die een ander soort zorg vereisen.

[related_article id=”220290″]

Zo is het helemaal niet nodig om je batterij geregeld helemaal leeg te doen lopen, in tegenstelling tot NiMH-modellen. In tegendeel zelfs: Lithium-batterijen raken sneller uitgeput wanneer ze volledig worden opgeladen of ontladen. De ideale beschikbare capaciteit ligt ergens tussen de 30 en 70 procent.

Regelmatig laden

In principe is het dus niet helemaal onwaar dat je de laptop het best regelmatig uit de lader haalt. In ideale omstandigheden hoor je hem aan het stopcontact te hangen als zijn batterijcapaciteit rond de 30 procent zweeft. Een moderne accu overleeft gemiddeld zo’n duizendtal oplaadcycli vooraleer zijn capaciteit ernstig ingedamd wordt. Een laadcyclus staat voor één keer volledig opladen en leeglopen van de accu. Laad je hem van 30 tot 70 procent op, dan kost je dat niet eens een halve oplaadcyclus.

Wat je ook doet, je batterij zal verslijten en inboeten aan oplaadcapaciteit.

Er stammen nog wat fabeltjes uit de tijd toen nikkelbatterijen met de scepter zwaaiden. Voor die batterijen moest je een nieuw apparaat eerst zo’n halve dag in het stopcontact stoppen om de accu te ‘trainen’. Bij elektrische apparaten vandaag is dat nutteloos, want het opladen stopt eens de batterij helemaal vol is. De reden dat NiMH-batterijen helemaal leeg moesten zijn vooraleer je ze opnieuw laadt, is omwille van het ‘geheugeneffect’. Deze accu’s onthouden als ze niet helemaal ontladen zijn, waardoor ze voortaan naar dat niveau opladen en dus oplaadcapaciteit verliezen. Daarom worden nikkelbatterijen ook wel ‘luie batterijen’ genoemd.

Overladen

Toch is er ook wat te zeggen om de laptop in de lader te houden. Eens je accu een oplaadcapaciteit van 100% bereikt, stopt de oplader automatisch met laden en zal je laptop rechtstreeks stroom uit het stopcontact halen. Vanaf dan worden de oplaadcycli van de batterijen niet meer uitgeput. Dat batterijen zouden ‘overladen’, is een fabeltje. Kwalitatieve accu’s kunnen helemaal niet overladen worden. Er is geen risico om je batterijen op deze manier te beschadigen, tenzij je een slechte oplader hebt van een Chinees merk.

Bovendien kan het ook verstandig zijn om je laptop eens helemaal vol te pompen met stroom. Vanaf je je toestel regelmatig laadt en ontlaadt, dan is je laptop snel het noorden kwijt en weet hij niet meer hoe lang zijn batterij het nog volhoudt. Daarom raden laptopfabrikanten aan om je laptop minstens één keer per maand helemaal op te laden om deze schattingsmeter te kalibreren.

Warme of lege accu

Ook warmte heeft een impact op de levensduur van je batterijen. Telkens als een accu te warm wordt, krijgt zijn oplaadcapaciteit een flinke knauw. Heb je een laptop die snel warm wordt, of speel je graag spelletjes op je computer, dan is het geen slecht idee om zijn batterij uit zijn chassis te verwijderen. Natuurlijk is dit wel enkel mogelijk bij laptops waarbij je de accu effectief kan verwijderen. Het klimaat speelt ook een rol: in de zomer wordt zijn accu meer op de proef gesteld. Best hou je elektrische apparaten in een koele ruimte. Laat je laptop dus niet in een snikhete auto achter. Extreme koude temperaturen creëren een soortgelijk effect. Stop hem dus ook niet in de koelkast of laat hem in de winter niet buiten liggen.

Laat je laptop niet in een snikhete auto achter.

Eens je batterij zijn nulpunt bereikt, hang je hem het best zo snel mogelijk terug aan de lader. Geen zorgen, je hoeft niet te sprinten naar een stopcontact eens je laptop de geest geeft, maar het is niet gezond voor een accu om té lang leeg te zijn. Vergaart je laptop maanden stof, dan kan het zijn dat je batterij gestorven is en dus geen lading meer kan vasthouden. Beschik je thuis nog over oude laptops, hang ze dan nu en dan eens aan de lader om een dergelijk doemscenario te vermijden.

Mag je je laptop nu aan de lader laten?

Helaas is er dus geen eenduidig antwoord. In theorie hou je zijn batterij best tussen de 30 en 70 procent, maar meer oplaadcycli tasten ook zijn levensduur aan. Wat je ook doet, je batterij zal verslijten en inboeten aan oplaadcapaciteit. Dat is nu eenmaal hoe batterijen werken. De vraag is eerder wat het minst nefast is voor je accu. Apple raadde vroeger aan om MacBooks niet in de lader te houden, maar nu is dat advies nergens meer in hun handleidingen te bespeuren. Sommige fabrikanten raden het af, anderen zeggen dat het nauwelijks impact heeft. Het is misschien niet optimaal om altijd de laptop in de lader te laten, maar het sop is de kool niet waard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business