Werkt je computer nog op een verouderde versie van Windows? Upgrade dan snel want vanaf morgen trekt Microsoft ook de stekker uit Windows 7!

Vanaf morgen zal Microsoft officieel geen enkele beveiligingsupdate meer uitrollen voor Windows 7. Dat betekent dat pc’s en laptops die nog steunen op Windows 7 aanzienlijk kwetsbaarder worden voor hackersaanvallen. Het is daarom aan te raden om je computer zo snel mogelijk naar Windows 10 up te graden indien dit nog niet gebeurt is. Nu kan dit nog gratis, maar dat zal niet lang meer zo zijn.

Volgens Gratissoftware.nl zijn er twee aangewezen manieren om Windows 10 op je pc te installeren. Je kan opteren voor een ‘schone’ installatie of kiezen voor een upgrade vanaf Windows 7 (of 8.1).

  1. Schone installatie

Download Windows 10 via de website van Microsoft (en enkel via hier!) en installeer het. De installatie activeer je met een geldige Windows 7 of 8.1 licentiecode. Klik op ‘hulpprogramma nu downloaden’. Windows 10 wordt na de installatie geactiveerd via de servers van Microsoft. Dit kan je controleren onder het menu Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Activering. Vanaf nu ben je ook in bezit van een digitale licentiecode van Windows 10. Je kan via de website Windows 10 ook herinstalleren als je de upgrade al zou uitgevoerd hebben.

Er bestaat ook een manier om Windows 10 te bekomen zonder officiële licentie, al raden we dit niet aan. Je krijgt dan een watermerk op je bureaublad, en je zal af en toe verwittigd worden om Windows 10 te activeren. Ondanks dat je bepaalde instellingen niet naar persoonlijke voorkeur kan aanpassen, zal Windows voor de rest wel gewoon prima werken. Microsoft lijkt hier verrassend weinig maatregelen tegen te nemen. Maar installeer Windows 10 toch maar gewoon op de ‘legale’ weg, het kost je niets meer.

  1. Upgrade vanaf Windows 7/8.1

Er van uitgaande dat indien je Windows nog niet geïnstalleerd hebt, je op zijn minst al wel bent overgeschakeld naar Windows 7, en in bezit bent van een licentiecode. Dan volstaat een simpele upgrade om Windows 10 te bemachtigen. Je moet ook in bezit zijn van een geldige code. Je hebt ook de Media Creation Tool van Microsoft nodig.

Net als in de eerste manier download je Windows 10 via de downloadpagina van Microsoft aan de hand van je licentiecode. Open daarna de Media Creation Tool van Windows 10 die je zonet mee gedownload hebt. Het eenvoudigste hier is klikken op ‘Deze pc nu bijwerken’ (zie afbeelding hieronder) en dan gebeurt de upgrade automatisch. Dit kan wel enkele uren duren.

Extra tip: normaal gezien zou de upgrade van Windows 7 naar Windows 10 zonder problemen moeten verlopen. Maak voor de zekerheid nog wel een back-up van je belangrijkste bestanden of sla ze op in Google Drive!