Een screenshot maken van een pop-up menu kan soms een lastig karwei zijn. Het knipprogramma van Windows heeft hier een hulpmiddel voor.

Advertentie

Een screenshot maken van een pop-up menu dat slechts één oogopslag zichtbaar is, lijkt soms een onmogelijke opgave. Je kan nog zo gefocust zijn en je vinger al op de Printscreenbutton klaar houden, toch ben je vaak dat één klein momentje te laat. Via het knipprogramma van Windows kan je instellen dat een schermafbeelding pas na enkele seconden wordt vastgelegd, om je zo toch wat meer tijd te geven om het scherm juist te zetten.

Stap 1 / Open Knipprogramma

In Windows open je het Knipprogramma door het te zoeken via de zoekbalk links onderaan het startlint. Een ‘K’ intikken is eigenlijk al voldoende om het te doen verschijnen. Open het programma door op het icoon te klikken.

Stap 2 / Stel een tijdsinterval in

In het menu van Knipprogramma heb je enkele opties. Je drukt op ‘Nieuw’ om een schermafbeelding te maken. Dan zal het scherm meteen bevriezen. Via ‘Uitstellen’ kan je een tijdsinterval instellen van 1 tot en met 5 seconden. Dan geeft het programma je nog die tijd om het scherm in te stellen waar je een afbeelding van wil maken, op de manier dat jij dat wilt.

Stel een tijdsinterval in van 1 tot 5 seconden

Stap 3 / Maak de screenshot

Nu is het tijd om jezelf en je beeld klaar te maken om een screenshot te nemen! Heb je het interval op 1 seconde gezet, dan zal Knipprogramma na 1 seconde het beeld bevriezen voor de screenshot. Staat het interval op 5, heb je nog vijf seconden om alles in gereedheid te brengen. Je kan dus nog snel het pop-up menu dat je wil vastleggen laten verschijnen, zodat op het juiste moment het beeld wordt stilgelegd. Maak nu de screenshot door het plusteken te verslepen over het gedeelte van het scherm waar je een afbeelding van wil maken.

Zelfs deze screenshot kon niet gemaakt zonder een uitstel van een paar seconden.
Advertentie