Behoort het gras afrijden niet tot je favoriete karweien? Laat een robotmaaier het dan in je plaats doen!

Advertentie

Koning Winter heeft ons land gelukkig weer verlaten. De dagen worden weer wat langer en af en toe kunnen we eens van een heerlijk lentezonnetje genieten (in onze tuin weliswaar). De lente doet ook onze planten en bomen weer in volle bloei komen. Dat alles is zeer fijn, maar heeft ook enkele nadelen. Onze gazon zal namelijk ook weer net iets sneller te lang worden, wat betekent dat we ook frequenter het gras mogen afrijden. En geef toe: wie doet dat nu graag?

Gelukkig zijn we in het jaar 2020 en bestaat tegenwoordig voor zowat alles een technologische oplossing. En dus ook voor gras afrijden. Waarom zelf de moeite doen om met een grasmaaier te lopen klooien als je ook een robot aan het werk kan zetten? In deze koopgids bespreken we een greep uit het ruime aanbod van robotmaaiers.

Hoe werkt een robotmaaier? 

Eerst geven we even een korte omschrijving van wat een robotmaaier is, en vooral wat de belangrijkste aspecten zijn waar je bij de aankoop van een robotmaaier op moet letten. Om het even heel simpel te omschrijven, is een robotmaaier een grasmaaier die in plaats van met brute kracht met een computerchip wordt aangedreven. Dankzij die slimme chip kan de maaier het gras maaien terwijl jij rustig van de zon aan het genieten bent. Voor je dat doet, moet je wel een gebied afbakenen waarbinnen de robotmaaier moet blijven. De meeste modellen worden dan ook met een begrenzingsdraad geleverd, die je enkele centimeters van de grond inslaat. Is dat gebeurd, dan zet je de maaier gewoon aan (bij de meeste kan dit via een smartphoneapplicatie). Nog enkele slimmigheden die de meeste modellen hebben zijn afgrondsensoren of botsensoren. Die moeten voorkomen dat de maaier pardoes een afgrond induikt of een obstakel aanrijdt. Vergelijk de hoeveel technische snufjes zeker wanneer je overgaat tot een aankoop.  

Er zijn heel wat redenen waarom je zou overwegen om te investeren in een robotmaaier. De tijd en arbeid die je bespaard blijven zijn er daar maar één van. Je gazon laten afrijden door een robotmaaier is ook gewoon goed voor de kwaliteit van je gazon. Met een robotmaaier kan je je gras regelmatig laten afrijden, waardoor het gras heel de zomer door op de juiste lengte kan blijven. Daarnaast zullen de meeste maaiers je gazon tegelijkertijd bemesten. Bij een manuele grasmaaier wordt het gemaaide gras opgevangen in een zak. Dat belandt nadien op de compostbak. Maar eigenlijk is pas gemaaid gras de beste vorm van bemesting voor je gazon. En dat weet een robotmaaier. Daarom wordt het gemaaide gras in haarfijne stukjes gehakt en achtergelaten op je gazon. Die techniek heet ‘mulching’. Ook dit is een functie waar je best op kan letten bij het kiezen van een geschikte maaier, als de kwaliteit van je gazon je nauw aan het hart ligt. Andere voordelen zijn de verminderde geluidsoverlast (zelden meer dan 75 dB), en het feit dat het ook milieuvriendelijker is.  

Enkele van de belangrijkste zaken om op te letten bij een robotmaaier hebben we eigenlijk al vermeld. De eenvoud van installatie kan een belangrijk argument zijn, maar langs de andere kant ook de hoeveelheid aan verschillende instellingen in bijvoorbeeld maailengte. Je wil wellicht ook het liefst een maaier die volledig autonoom is, en zelfstandig obstakels kan ontwijken zodat je niet altijd je tuin moet verbouwen. Heb je kinderen, dan is het des te belangrijker om de beveiligingsfuncties te vergelijken. Ook de grootte van je gazon is een belangrijke factor om mee in achting te nemen. De ene maaier is geschikt voor een kleine gazon, de andere komt dan weer op grotere oppervlaktes tot zijn recht. Bevat je tuin hellingen, dan moet je robotmaaier ook in staat zijn die te trotseren. Om goede vrienden te blijven met je buren, kan het maximalle geluid dan weer de doorslag geven. Tenslotte, en misschien nog het belangrijkste van allemaal, is er de prijsfactor. Voor kwaliteit moet je vaak bereid zijn een hoge prijs te betalen, en je zal merken in deze koopgids dat robotmaaiers geen uitzondering op de regel zijn. 

Robomow RX12 U model 2020

Wellicht de meest basic robotmaaier die je op de markt zult vinden. Van deze robotmaaier moet je geen gekke franjes verwachten, maar zijn werk doet die wel. De maaier wordt niet bediend via een app op je smartphone, maar gewoon door ouderwets op een rode start- en stopknop te drukken. Opladen doet de robot wel zelf. Hij komt omwille van zijn eenvoudige bediening ook vooral tot zijn recht wanneer hij voor een oppervlakte wordt gebruikt, tot 150 m2. De afspandraad is 70 meter lang. Desondanks mag de Robomow RX12 wel als een krachtpatser worden omschreven. Hij heeft een sterker maaisysteem dan veel andere maaiers, waardoor hij zonder problemen elk soort oppervlakte aankan. De robot heeft ook enkele ingebouwde veiligheidsmechanismen, zoals een obstakeldetector, en een kinderbeveiliging.

Prijs: 479 euro

Matrix MOW 800

Niemand kan zeggen wat de Matrix MOW 800 is. Je moet het voor jezelf zien. Deze robotmaaier zou door zijn futuristische design nog niet eens misstaan in de film waar hij de naam (gedeeltelijk) mee deelt. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat hij zijn werk doet. En dat is met de Matrix MOW 800 niet iets waar je je zorgen over zal moeten maken. Deze robotmaaier kan zowel grote als kleine tuinen aan; zijn oppervlaktegrens is 800 meter. De maaier kan op voorhand geprogrammeerd worden, zodat de tijden kunnen ingesteld worden waarop de maaier gras moet maaien. Ook de maaihoogte kan voorgeprogrammeerd worden. Daarnaast is de maaier zonder enige moeite bestand tegen botsingen, tillen en regen. Hij kan via een PIN-code beveiligd worden tegen diefstal.

Prijs: 649 euro

Bosch Indego 400

Er zijn maar weinig dingen die Bosch fabriceert en waar het niet goed in is. Ook de robotmaaier Indego 400 staat garant voor Duitse Gründigkeit. Zoals de naam je eigenlijk al vertelt, is deze maaier geschikt voor een oppervlakte tot 400 m2. Na een eenvoudige eenmalige installatie is Indego klaar om te maaien, zodat het maaien van het gazon nog gemakkelijker wordt. Hij berekent het meest efficiënte maaitraject m.b.v. LogiCut en maakt daarbij effectief gebruik van de accu om zo energie te besparen. De AUTO Calendar-functie zorgt voor controle over de maaifrequentie met een flexibel maaischema. Indego bespaart tijd door helemaal vanzelf te werken, zelfstandig rond obstakels te manoeuvreren en zelfs uit zichzelf terug te gaan om op te laden.

Prijs: €1000

Stihl iMOW RMI 422

Stihl is één van de grote namen op de markt van tuinbouwproducten. Ga er dus maar vanuit dat zij ook kwaliteitsvolle robotmaaiers produceren. Echter horen hun maaiers wel in de luxeprijsklasse. Het meest betaalbare model van Stihl is de iMOW RMI 422. Deze compacte robotmaaier is dan ook vooral geschikt voor kleine of middelgrote tuinen. Hij zal je tot een oppervlakte van 800 m2 goede diensten kunnen bewijzen. De maaier is uitgerust met mulchmaaiers, die niet enkel het gras voor je maaien, maar het ook in fijne deeltjes versnipperen zodat het gemaaide gras als meststof voor de bodem dient. Zoals veel modellen kan je tijdens de installatie ook een tijdsinterval bepalen waartussen je de maaier aan het werk wil zetten. De maaier gaat dan binnen dit interval zelf op zoek naar de tijdspanne waarin hij de beste resultaten kan krijgen. De compacte vorm en de stevige beschermingskap maken dat je je over weersomstandigheden geen zorgen maakt. Ingebouwde obstakeldetectoren voorkomen dat de maaier ergens tegenaan zou rijden. Een dure vogel, maar wel een machine van topkwaliteit!

Prijs: 1099 euro

Stiga Autoclip 225S

De STIGA Autoclip 225 S is een robotmaaier die wordt aangedreven door een inductiemotor zonder koolborstels die maximaal 2,5 uur ononderbroken werkt. Dankzij het stalen mes van 25 cm krijgt u perfecte maairesultaten. De robot kan maximaal 1100 m² maaien in tot vier aparte maaizones. De Autoclip 225 S robotmaaier bevat geavanceerde navigatietechnologie voor uitstekende prestaties, zoals kantelsensoren (voor hellingen tot 45%). Je kunt de robot programmeren via de app of het ingebouwde display met toetsenbord. Dankzij de energiebesparende functie herkent de robot welke zones al zijn gemaaid.

Prijs: €1519

Advertentie

Gerelateerde artikelen

6 robotmaaiers getest: altijd een piekfijn gazon

Ben je overtuigd van het voordeel van een robotmaaier voor je gazon? We zetten zeven alternatieven op een rij en onderwerpen ze aan een vergelijkende test.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here