Tips

Workshop Android: Blokkeer je scherm

En aankomen niet In Android kan je het scherm vastzetten zodat wanneer je je smartphone doorgeeft, je zelf kan bepalen welke app ze kunnen gebruiken.

We geven onze smartphone regelmatig wel eens door aan familievrienden of vrienden. Er zijn daarvoor genoeg redenen te bedenken. We willen een bepaalde foto of app tonen, of we zetten een spelletje op voor kinderen om hen eventjes bezig te houden. Wil je voorkomen dat de persoon die tijdelijk in bezit is van je smartphone ook andere apps en bestanden gaat bekijken, dan kan je in Android het scherm vastzetten.

Die functionaliteit is al sinds Android 5.0 Lollipop beschikbaar. Toch werd de werkwijze doorheen de updates wel wat veranderd. De stappen die in deze workshop worden uitgelegd zijn enkel van toepassing als je Android 8.1 of nieuwer hebt.

Stap 1 / Scherm vastzetten activeren

Als eerste stap moet je deze functie nog wel aanzetten. Dan doe je in de app ‘Instellingen’. Daarin ga je door naar ‘Beveiliging’. Je zal het nog niet meteen zien staan, want de functie zit een beetje verborgen in het submenu ‘Andere beveiligingsinstellingen’ (of ‘Geavanceerde instellingen’). Tik je door naar dit menu, dan zal je onderaan een switch zien staan met ‘Vensters vastmaken’. Zet dit aan en dan kan je vanaf nu het beeld vastzetten.

“In Instellingen moet je de functie inschakelen.”

Stap 2 / Open een app en zet deze vast

Nu we de functie ingeschakeld hebben, gaan we het uiteraard eens uitproberen. In principe zou dit met eender welke app moeten werken. Voor deze workshop gaan we het met de VRT NWS app doen. Houd wel in gedachte dat de precieze manier nog van smartphone tot smartphone kan verschillen. Bij de meeste Androidsmartphones kan je het scherm vastzetten door omhoog te vegen naar het midden van het scherm. Dan tik je op het pictogram van de app en vervolgens op Vastzetten.

Heb je bijvoorbeeld een Samsung Galaxy, dan zal deze stap al lichtjes anders verlopen. Bij Samsung moet je je meest recent gebruikte apps openen. Vanaf dan verloopt het wel gelijkaardig. Je tikt op het pictogram van de applicatie en vervolgens op ‘Deze app vastmaken’. Je kan vanaf nu wel vrij navigeren door de app, maar deze afsluiten of terug naar je startscherm gaan, dat gaat niet meer.

Samsung doet het liever op zijn eigen manier.

Stap 3 / Maak je scherm weer vrij

Wil je de applicatie en bijgevolg je scherm weer losmaken, dan duw je tegelijkertijd op de knoppen ‘Recent’ en ‘Terug’ onderaan. Ook hier kan het weer van smartphone tot smartphone afhangen op welke knoppen je precies moet duwen. Je hebt in Stap 1 in de instellingen ook kunnen instellen of je het losmaken van het scherm wil koppelen aan je wachtwoord of vingerafdruk. Heb je dat gedaan, dan wordt je smartphone vergrendeld en moet je dus je wachtwoord ingeven. Dit beetje extra beveiliging kunnen we zeker adviseren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business