Het zijn ook voor elektronische apparaten warme dagen. Voorkom aan de hand van deze vijf tips dat je smartphone oververhit geraakt.

We hoeven het niet meer te zeggen: het is warm buiten. Al enkele dagen op rij gaat het kwik vlot over de 30°C. Je hebt ongetwijfeld de nodige voorzorgen genomen om te voorkomen dat de hitte je te veel wordt. Maar denk je er ook aan om je smartphone te beschermen tijdens deze warme dagen? Ook smartphones kunnen last hebben van de warmte: oververhitting is een vaak voorkomende reden dat toestellen beschadigd raken. Met deze eenvoudige tips verklein je de kans daartoe:

1. Bewaar je smartphone op een koele plek

Deze tip lijkt vanzelfsprekend, maar hoe vaak laat je je smartphone wel niet ergens achter zonder er bij na te denken? Het is menselijk, maar je nonchalance kan gevolgen hebben. Je smartphone hoeft geen kleurtje te pakken, dus het is niet aangeraden om je smartphone bij deze temperaturen urenlang in de zon te laten liggen. Let er op dat je hem in de schaduw achterlaat als je hem even niet gaat gebruiken. Ook je broekzak is niet de beste plaats om je smartphone te bewaren tijdens warme dagen. Stel je smartphone sowieso niet bloot aan sterke temperatuurschokken. Heb je hem toch per ongeluk in de zon laten liggen, denk dan niet dat het wijselijk is om je smartphone even in de koelkast te laten afkoelen. Een ventilator daarentegen kan niet zoveel kwaad.

In het verlengde van deze tip is het ook ten sterkste af te raden om je smartphone in de auto te laten liggen, zelfs al moet je maar even ergens stilstaan. Dat geldt zeker wanneer je auto in de volle zon geparkeerd staat. Iedereen heeft al wel eens ervaren wat een bakoven een auto kan zijn. Temperaturen kunnen in een auto oplopen tot bijna vijftig graden. Je smartphone zal je niet meer kunnen redden door even de airco aan te zetten.

2. Haal het hoesje van je smartphone

Het aankopen van een smartphonehoes is zeker aan te raden. Een hoes beschermt namelijk onze smartphone wanneer we hem laten vallen. Waar op warme dagen kan het geen slecht idee zijn om de hoes er toch even af te halen. Hoesjes zijn namelijk geen goede isolators; ze houden de warmte vast en zorgen ervoor dat je toestel sneller warm wordt.

3. Overbelast je smartphone niet

Zware inspanningen tijdens warm weer zijn niet goed, dus verg deze ook niet van je smartphone. Sommige applicaties verbruiken meer energie dan andere. Enkele voorbeelden van energievretende applicaties zijn Facebook, YouTube, Netflix en games. Zij zorgen er niet enkel voor dat je batterij in spoedtempo naar beneden gaat, maar ook dat je processor harder aan het werk moet. Zeker budgetsmartphones die een goedkopere processor aan boord hebben zullen in dit geval snel kunnen opwarmen. De volgende aflevering van je favoriete serie kijk je dus best maar ’s avonds.

4. Laad je smartphone niet overdag op

Er zijn nog dingen waar je beter mee wacht totdat het wat afgekoeld is. En dat is het opladen van je smartphone. Tijdens het opladen van je batterij warmt je toestel op. Tegenwoordig bestaan er heel geavanceerde laders die dat kunnen tegengaan, maar de standaardlader die mee in de doos zat voorkomt dit allerminst. Als het dan ook nog warm buiten of binnen is, dan kunnen die paar extra graden ervoor zorgen dat je toestel in het rood gaat. Daarom kan je beter je smartphone voor of na de warmste uren van de dag opladen.

5. Pas de instellingen aan

Soms zit het hem in de details. Je kan je smartphone een handje helpen door bepaalde instellingen aan te passen. Zo is het bijvoorbeeld beter om de schermhelderheid wat lager te zetten. Akkoord, dat kan het moeilijk maken om het scherm nog te lezen – zeker wanneer de zon er op schijnt – maar je vraagt op deze manier wel wat minder energie van je smartphone. Heb je automatische schermhelderheid ingesteld staan? Dan zet je dat beter even uit. Hetzelfde geldt overigens voor mobiele data. Heb je geen verbinding nodig, laat je smartphone dan ook niet onnodig zoeken naar netwerken. Je smartphone in vliegtuigstand zetten is vaak zelfs nog het beste.

Ook laptops kunnen het wel eens lastig krijgen tijdens warme dagen. Wil je weten hoe je je laptop tegen de hitte moet beschermen? Lees dan deze 7 tips!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here