coronacertificaat reizen
Image Credit: SolStock (via iStock)

In sommige Europese landen gelden nog coronaregels. Om vakantiestress te voorkomen kan je nu al je coronacertificaat vernieuwen.

Advertentie

Het coronacertificaat hebben we al enkele maanden niet meer nodig in België, maar nog niet alle Europese landen hebben hun maatregelen afgevoerd. Frankrijk en Portugal vragen aan alle reizigers ouder dan 12 jaar om een geldig coronacertificaat voor te leggen aan de grenscontroles, en in sommige bestemmingen kan het certificaat ook nog gevraagd worden voor het betreden aan openbare ruimtes. De Vlaamse overheid roept reizigers op om hun coronacertificaat tijdig te vernieuwen.

Coronacertificaten hebben een houdbaarheidsdatum, ook wanneer je gevaccineerd bent. Na je tweede coronaprik is je certificaat nog 9 maanden geldig. Een herstelcertificaat kan je 6 maanden lag gebruiken en een testcertificaat maximaal 72 uur bij aankomst. Heb je je boosterprik laten zetten, dan zit je normaal gezien nog wel safe, al kan het ook dan geen kwaad om te controleren of je je coronacertificaat nog moet vernieuwen. Je wilt niet het risico lopen dat een ongeldig certificaat die vakantie waar je zo lang naar uitkeek in het water doet vallen.

Je coronacertificaat vernieuwen: zo ga je te werk

De eenvoudigste weg is natuurlijk via de CovidSafe-app. Hopelijk heb je die in je knaldrang nog niet van je smartphone verwijderd hebben. Open je de applicatie, dan krijg je een verwittiging te zien dat je je coronacertificaat mogelijk moet vernieuwen. Men raadt aan dit 20 dagen voor de vertrekdatum in orde te brengen. In je overzicht kan je bekijken welke certificaten nog geldig zijn, en welke inmiddels hun houdbaarheidsdatum bereikt hebben. Het boostercertificaat herken je aan de codering 3/3 of 2/1.

Geen geldige certificaten meer? Doorloop dan de volgende stappen:

  • Selecteer ‘Controleer op nieuwe certificaten’
  • Meld je aan met itsme of eHealth
  • Download de beschikbare certificaten

Om goed voorbereid op vakantie te vertrekken, raden we je ook aan om de app Re-open EU te installeren (beschikbaar voor Android en iOS). Via deze applicatie, ontwikkeld door de Europese Unie, kan je een duidelijk overzicht van nog geldende coronamaatregelen voor je reisbestemming raadplegen.