Instagram

Van sommige privéberichten op Instagram word je niet al te vrolijk, zeker niet als ze seksueel getint zijn of van een stalker afkomstig zijn. Gelukkig kun je instellen wie jou privéberichten mogen sturen op Instagram. Wij laten zien hoe.

Advertentie

Standaard staat Instagram het toe dat iedereen je een privébericht mag sturen. Gezien het medium niet aan spamdetectie doet, betekent dit simpelweg dat je vanzelf terechtkomt in spamgroepen, of berichten ontvangt van mensen die je liever niet (meer) spreekt. Gelukkig biedt het sociale medium wel een tweetal opties om zulke spam tegen te gaan. We zullen ze hieronder kort doorlopen.

 • Berichtverzoeken: afhankelijk van hoe je account is ingesteld, kunnen sommige mensen je enkel berichtverzoeken sturen. Je moet die dan accepteren om op het bericht te reageren. Je kan dit uitzetten, waardoor mensen ook geen berichtverzoeken meer kunnen sturen. Je ontvangt overigens enkel verzoeken van mensen die je niet volgt.
 • Groepschats: standaard kan iedereen je toevoegen aan een groepsgesprek, of je ze volgt, speelt daarin geen rol. Door de instelling aan te passen kunnen alleen mensen die jij volgt jou toevoegen aan een groepsgesprek. Je kan dus nog wel worden toegevoegd, maar dan enkel door mensen die je kent.

Berichtverzoek-instellingen aanpassen

De berichtverzoek-instellingen kun je aanpassen voor mensen die jou volgen op Instagram evenals mensen die je niet kent (anderen). Hieronder doorlopen we dat proces.

 1. Open Instagram op Android of iOS
 2. Klik rechtsonder op je profielicoontje
 3. Klik daarna rechtsboven op het hamburgermenu
 4. Kies vervolgens voor Instellingen
 5. Navigeer daarna naar Privacy en Chatberichten
 6. Klik op Je volgers op Instagram of Anderen op Instagram en kies voor Niet ontvangen als je geen berichtverzoeken wil ontvangen
Instagram berichtverzoeken

Instagram groepschat-instellingen aanpassen

Wil je liever niet dat iedereen je zomaar aan een groepschat kan toevoegen? Volg dan onderstaande stappen, zodat enkel degene die je volgen je aan groepen kunnen toevoegen.

 1. Open Instagram op Android of iOS
 2. Klik rechtsonder op je profielicoontje
 3. Klik daarna rechtsboven op het hamburgermenu
 4. Kies vervolgens voor Instellingen
 5. Navigeer daarna naar Privacy en Chatberichten
 6. Klik op Wie kan jou toevoegen aan groepen?
 7. Selecteer Alleen mensen die je volgt op Instagram om ervoor te zorgen dat enkel mensen die je volgt jou aan groepschats kunnen toevoegen.
Instagram groepschats