Tips

Tech Tip: zo vind je de eigenaar van een verloren smartphone

Vind je een smartphone op straat? Met een beetje speurwerk heb je de rechtmatige eigenaar zo gevonden.

Vind je een smartphone op straat? Met een beetje speurwerk heb je de rechtmatige eigenaar zo gevonden. Een smartphone is een kostbaar bezit. We hebben het ding constant op zak om verbonden te blijven met de wereld rondom ons. Maar juist omdat we onze smartphone altijd bijhebben, kunnen we hem in een ogenblik kwijtspelen. Hij kan uit onze broekzak vallen zonder dat je het doorhebt of je bewaart hem in een tas die je ergens vergeet. Als je een smartphone op straat vindt, maak je de eigenaar heel gelukkig door hem netjes terug te brengen. Maar hoe vind je de rechtmatige eigenaar? Deze trucjes kunnen helpen.

Zo vind je de eigenaar van een verloren smartphone terug

Via het IMEI-nummer

Zoals elke Belg een rijksregisternummer heeft, heeft elke smartphone ook een nummer waarmee die kan geïdentificeerd worden: het IMEI-nummer. Dit 15-cijferige nummer is uniek voor elk toestel. Je kan het nummer vinden in de instellingen van de smartphone (onder ‘Status’) of door *#06# in de telefoonapp in te toetsen. We raden je ten sterkste aan je IMEI-nummer ergens te noteren; je weet nooit wanneer je het nodig hebt. Echter zal de smartphone die je gevonden hebt mogelijk vergrendeld zijn, waardoor je de telefoon niet kan gebruiken. Bij sommige telefoons kan je het IMEI-nummer ook aflezen op de simkaartgleuf, al moet je hier wel goede ogen voor hebben. Verwijder nooit de simkaart zonder de smartphone eerst af te sluiten.

Elke smartphone heeft een IMEI-nummer.

Noodcontacten bellen

Ook als de smartphone vergrendeld is, zijn er manieren om de eigenaar te vinden. Je kan een van de noodcontacten proberen te bellen. Zowel in Android als in iOS kan je contacten (partner, ouders) opgeven als noodcontacten. Zij kunnen dan gebeld worden in geval van nood. In Android duik je in de instellingen naar het menu Veiligheid en noodgevallen. Hier kan je medische informatie ingeven voor hulpverleners en noodcontacten registreren. In iOS zit deze functie onder je Medical ID. Is deze lijst leeg, dan kan je via Google Assistant of Siri iemand proberen bellen. Aan Siri kan je zelfs letterlijk vragen van wie de smartphone is.

Noodcontacten zijn van levensbelang.

Neem een foto

Als je niemand kan bereiken met het toestel, kan je nog proberen een foto te nemen van de locatie waarop je het toestel gevonden hebt of waar je hem gaat afgeven, of van je eigen contactgegevens. De camera-app kan ook geopend worden op een vergrendelde smartphone. Heeft de eigenaar een Google Foto’s- of iCloud-account dan zal die de foto kunnen zien vanop een ander apparaat. Zorg ervoor dat het toestel altijd aan blijft staan en voldoende opgeladen is. Wie weet probeert de eigenaar met een ander toestel te bellen.

Apparaat vinden/Zoek mijn

Ben je je smartphone zelf kwijt? Gebruik dan de Apparaat vinden-/Zoek mijn-app van Android of iOS. Die toont je de locatie waar je smartphone voor het laatst aan stond.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business