Tips

TechTip: wachtwoorden overdragen met wachtwoordbeheer

wachtwoorden overdragen
Je moet er niet te veel bij stilstaan, maar heb jij wel eens nagedacht wat er met al je digitale gegevens gebeurt als je komt te overlijden? Je wachtwoorden overdragen kan met een wachtwoordmanager.

Wie zegt Netflix op, je abonnement op Office en al je accounts? In een paar eenvoudige stappen kan je je wachtwoorden overdragen en een hoop zorgen voorkomen.

Stap 1: wachtwoorden opschrijven

Soms zijn oplossingen heel concreet en evident: schrijf je wachtwoorden op. Sommige mensen gebruiken een adresboekje om websites te ordenen met hun gebruikersnaam en wachtwoord. Praktisch, zeker als je voor alle websites een ander wachtwoord hebt. Wordt je boekje ontvreemd, dan ligt je leven wel op straat… Zorg dus voor een veilige en goede opbergplek.

notitieboekje wachtwoorden

Stap 2: wachtwoordmanager

Een andere oplossing is om een wachtwoordmanager te gebruiken. Met een dergelijke manager kan je makkelijk inloggen en heb je alle inlogcodes paraat en kan je wachtwoorden overdragen. Veel wachtwoordmanagers kunnen voor je in de gaten houden of je gebruikersnaam-wachtwoordcombinatie voorkomt op lijsten met gehackte of gelekte gegevens, zodat je snel actie kan ondernemen. Voor je nabestaanden hoef je enkel op te schrijven welke manager je gebruikt en hoe ze toegang krijgen tot deze gegevens.

wachtwoordmanager
Met een wachtwoordmanager heb je alles bij de hand.

Stap 3: de erfenis

Er zijn wachtwoordbeheerders, zoals Lastpass, die een ‘noodtoegang’ bieden op het moment dat de beheerder komt te overlijden. 1Password heeft daarvoor een ‘emergency kit’ beschikbaar. Met een dergelijke functie kunnen derden inloggen via een veilige verbinding en krijgen ze toegang tot de opgeslagen wachtwoorden. Dat is ideaal, zeker wanneer er gebruik wordt gemaakt van 2FA op de telefoon van de overledene. Of wanneer je uit elkaar gaat, en je wel alle wachtwoordgegevens hebt gedeeld…

1password emergency kit
Is een speciale functie nodig?

Stap 4: wachtwoorden overdragen

Toch schuwen veel wachtwoordbeheerders een dergelijke ‘inheritance’-functie. Zo’n mogelijkheid zet namelijk verschillende deuren op een kier. Het is daarom mogelijk om wachtwoorden te delen. Het is daarbij wel belangrijk dat je beiden dezelfde wachtwoordbeheerder gebruikt. Lastpass, 1Password, Keeper en Bitwarden hebben allen functies die het mogelijk maken om wachtwoorden te delen. Als bijkomend voordeel krijg je daar ook de mogelijkheid om die rechten weer in te trekken, mocht je relatie stuklopen.

inheritance wachtwoordbeheerder
Sharing is caring.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business