Tips

Verleng zo het batterijleven van je Samsung-smartphone

Samsung batterijleven verlengen opladen
Samsung biedt een functie om het batterijleven van Galaxy-smartphones te verlengen. Zo schakel je de batterij beschermen-functie van jouw Galaxy in.

Smartphonebatterijen volledig opladen is niet optimaal voor hun levensduur. Dit is inherent aan het ontwerp van lithium-batterijen in mobiele toestellen, die steeds een beperkte chemische levensduur hebben. Worden batterijen constant volledig (dat wil zeggen tot 100 procent) opgeladen, dan slijten ze sneller dan bij gedeeltelijke oplaadbeurten. Vergelijk het gerust met je spieren: ook die moet je niet contant willen belasten. Samsung-toestellen bevatten gelukkig een functie die de versnelde slijtage kan voorkomen.

Bescherm je batterij: laadt ‘m niet volledig op

Het betreft de zogenaamde ‘Batterij beschermen’-functie in One UI. De optie is al sinds de Galaxy Z Flip 3 en Z Fold 3 aanwezig in Samsungs One UI, en zorgt ervoor dat je je batterij niet verder dan 85 procent kunt opladen. Zelfs al laat je een Samsung-smartphone met die functie ingeschakeld dagen aan een aangekoppeld aan de usb-c-lader: het batterijpercentage blijft steken op 85 procent.

Handig als je je smartphone wel eens ‘s nachts aan de lader legt. Hoe je het ook went of keert: als je je smartphone eenmaal aan de lader legt, ga je normaliter geheid eens boven die grens uitkomen. Goed om te weten is dat je de batterijduur van je smartphone wel enigszins beperkt. Niet zo gek: je mist immers 15 procent van het accusap dat de oplader normaliter in je batterij pompt. Toch hoeft dat met de 25 watt snelladers tegenwoordig geen groot probleem meer te vormen. Bovendien kan je Galaxy op lange termijn langer meegaan – de accu werd immers minder versleten bij het laden.

Schakel batterij beschermen in op je Galaxy

Juist omdat de batterijduur wordt ingekort, laat Samsung de functie standaard uitgeschakeld. Wil je de batterij van je smartphone beschermen dan moet je dus zelf actie ondernemen. Voordat je lang en breed naar de instelling blijft zoeken: batterij beschermen is beschikbaar vanaf One UI 3.1.1 dat gebaseerd is op Android 11. Verreweg de meeste Samsung-toestellen beschikten pas over de optie vanaf Android 12. De functie ontbreekt dus op Samsung-toestellen met Android 10 of ouder.

Draait je toestel de juiste One UI en Androidversie? Dan is het tijd om de batterijbescherming in te schakelen. Volg hiervoor onderstaande stappen.

  1. Open het instellingen-menu op je Samsung-telefoon
  2. Ga in de instellingen naar Batterij en apparaatonderhoud
  3. Klik op de instelling Batterij
  4. Kies vervolgens Meer batterij-instellingen
  5. Zet de schakelaar aan (of uit) bij Batterij beschermen om de bescherming in- of uit te schakelen
Batterij beschermen in One UI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business