Tips

Je systeem opschonen & optimaliseren

Je systeem opschonen & optimaliseren

Windows bevat verschillende functies en tools waarmee je bepaalde onderdelen van je systeem kan opschonen of optimaliseren. Om er maar een paar te noemen: msconfig, taakbeheer, servicebeheer, enz. Die moet je dan wel her en der zien op te sporen. Vanuit Eusing Utilities zou dat een stuk makkelijker moeten werken en je krijgt er een paar extra’s bovenop.

Het hoofdvenster van Eusing Utilities bevat een een zevental knoppen (die elk naar een ander onderdeel voeren) evenals een paneel met nogmaals negen knoppen. Uit de namen mag al blijken dat deze toolkit eigenlijk niet voor de prille beginner is bedoeld: Process Explorer, Service Manager, Process, Kernel, BHO, Port, Service, … De interface laat zich ook bezwaarlijk verhelderend noemen, want wat is het verschil tussen Process Explorer en Process en tussen Service Manager en Service –bij nader inzicht: geen?

[download_file]

Ongeacht de knop die je indrukt, in de meeste gevallen krijg je dan een overzicht van de bijhorende items en kan je daarop (vanuit een contextmenu) bepaalde acties verrichten. Services bijvoorbeeld kan je stoppen, starten en verwijderen, en processen kan je beëindigen (naast nog een aantal andere ietwat esoterische functies, zoals List Process by Force en Thread Information). Soms wordt de gebruiker ook nagenoeg geheel aan zijn lot overgelaten. Nemen we bijvoorbeeld de lijst met BHO’s (browser helper objects). Je krijgt die zonder meer in een droge lijst opgesomd waarbij je wel de mogelijkheid hebt die te verwijderen.

De bedoeling van knoppen als Clean Junk File en Fix Registry mag op zich wel duidelijk zijn, wat er precies gebeurt is minder duidelijk: de operatie bleek op ons systeem telkens op een paar seconden uitgevoerd, zonder verdere feedback.

Gevorderde gebruikers mogen dan wel hun voordeel doen met deze toolkit, er zijn er andere en betere, wat ons betreft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business