Tips

Zo installeer je de iOS 17-bèta op jouw iPhone

iOS 17 installeren
© Unsplash/Szabo Viktor
Direct na WWDC kon je de bèta van iOS 17 op je iPhone installeren. Geen idee hoe je de testversie op jouw toestel installeert? Volg dan onderstaande stappen.

Traditiegewijs introduceert Apple tijdens zijn WWDC-conferentie een iOS-versie. Dit jaar krijgt het OS versie 17. Qua naamgeving niet zo bijzonder. Wel is opmerkelijk dat de eerste testversie ditmaal ook beschikbaar is voor niet-ontwikkelaars. Concreet betekent dit dat iedereen de bèta kan installeren – je hoeft daar voortaan geen betalend ontwikkelaarsaccount voor aan te maken.

Dat gold in elk geval voor de ontwikkelaarsbèta. Gebruikers konden elk jaar al de publieke bèta op hun iPhone laden. Die testversie verschijnt echter pas later dit jaar. Nieuwsgierige gebruikers zagen het lenen van een ontwikkelaarsaccount als enige uitweg; zo konden ze alsnog vroegtijdig de laatste iOS-functies testen, zonder daarvoor te betalen.

Ideaal is het niet. Bovendien werd het zo lastiger te volgen wie een bètaversie installeerde. Met iOS 17 wijzigt Apple dat dus. Iedereen kan de ontwikkelaarsversie installeren. Hiervoor moet je wel jouw iPhone aanmelden in het bètaprogramma. Ook moet dat toestel gelinkt zijn aan het Apple ID dat je gebruikt voor die registratie. Zo kan Apple alsnog strikt in de gaten houden wie de bèta installeert.

Waarom zou ik de bèta installeren?

Of je de bèta installeert is en blijft een persoonlijke beslissing. In principe is de ontwikkelaarsbèta gericht op – zoals de naam al zegt – ontwikkelaars. Zo kunnen zij alvast beginnen met het testen van hun apps op het nieuwe mobiele besturingssysteem.

Uitgelicht artikel iOS 17 Stand by iOS 16 vs. iOS 17: dit zijn de nieuwe functies

Voor niet-ontwikkelaars is de bèta vooral een manier om als eerste nieuwe functies te testen. Door de testversie te installeren kun je bijvoorbeeld als een van de eerste iOS 17’s Stand-bymodus proberen. Het is dus vooral een proeftuin met allerlei extra’s waar je anders op moet wachten tot de stabiele versie van iOS 17. Die verschijnt naar verwachting begin september, tezamen met de iPhone 15-onthulling. Hieronder hebben we alle iOS 17-functies op een rij gezet:

 • Stand-bymodus
 • Live Stickers in Berichten (iMessage)
 • Check-infunctie voor Berichten (iMessage)
 • Facetime komt naar Apple TV
 • Extra reactiemogelijkheden (emoji en meer) in FaceTime
 • Posters in de Telefoon-app
 • Het toetsenbord werd uitgerust met Machine-learning (ML)
 • Apple voegde een ‘Dagboek’-app toe

Problemen met bètaversies

Buiten redenen om bèta’s te installeren, zijn er vooral argumenten om dit niét te doen. Voorop staan alle problemen die we tegenkomen in testversies. Het gaat dan om apps die niet werken, instabiliteit van het OS zelf (met plotse herstart of bootloops als gevolg) en een batterijduur die te wensen overlaat.

Apple ontwikkelt testversies niet voor dagelijks gebruik. Daar wijst het gebruikers ook expliciet op als ze de ontwikkelaarsversie van iOS 17 willen installeren. Wij raden persoonlijk ook af de bèta te installeren op toestellen die dagelijks gebruikt worden.

Zo installeer je de iOS 17-bèta

Apple geeft je niet zomaar toegang tot de iOS 17-ontwikkelaarsbèta. Daarvoor moet je je iPhone allereerst aanmelden via het ontwikkelaarsportaal. Wij nemen je hieronder stapsgewijs mee in het installatieproces van de bèta.

 1. Navigeer naar developer.apple.com
 2. Klik op het hamburgermenu linksboven en daarna op Account (mobiel) of klik direct op Account (desktop)
 3. Vul je Apple ID-inloggegevens in (e-mailadres, wachtwoord en 2FA-code)
 4. Klik wederom op het hamburgermenu en op Account (mobiel) of direct op Account op de desktop
 5. Accepteer de ontwikkelaarsvoorwaarden door het vinkje te zetten en op ‘I Agree’ te klikken
 6. Open het instellingen-menu op je iPhone en navigeer naar Algemeen
 7. Klik nu op Software-update en daarna Beta-updates
 8. Selecteer de iOS 17 Developer Beta
 9. Keer terug naar het updatescherm en laat je iPhone de bètaversie ophalen

Let wel, Apple vereist dat je ten minste op iOS 16.4 draait om de bèta te installeren. Draait jouw iPhone nog op een oudere iOS-versie? Installeer dan eerst de meest recente updates en vervolg daarna het installatieproces van de ontwikkelaarsbèta.

Aanmelden bij iOS 17 ontwikkelaarsprogramma
© TechPulse

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business