iOS 16 vs. iOS 17: dit zijn de nieuwe functies

iOS 17 Stand by
© Apple
Apple heeft maandagavond tijdens WWDC iOS 17 aangekondigd. Het nieuwe besturingssysteem voor iPhones kreeg enkele nieuwe functies, waaronder een ‘Stand-by’-modus.

Er wordt al jaren gewacht op grondige refresh van iOS. Gehoopt werd dat dit zou gebeuren met iOS 17. Op basis van de functies die Apple tijdens WWDC aankondigde, lijkt dit niet direct het geval. Wel krijgt het besturingssysteem voor iPhones een aantal nieuwe functies. Daarbij legt Apple de focus op eigen applicaties voor het besturingssysteem, waaronder iMessage (Berichten) en FaceTime. Om het overzichtelijk te maken hebben we hieronder alle nieuwe functies op een rij gezet.

1. Stand-by-modus

Apple’s Stand-by-modus voor iOS 17 was eerder uitgelekt via Mark Gurman. Ditmaal biedt Apple uitleg bij de functie. Zoals de naam doet vermoeden werkt het als de telefoon niet in gebruik is. Specifiek gaat het om momenten dat je iPhone op je nachtkastje aan de lader ligt. Volgens Apple kun je het scherm aanpassen met ‘verschillende soorten klokken, favoriete foto’s of widgets’. In de basis kun je het scherm ook gebruiken voor de bediening van smarthome-apparatuur.

Stand-by ondersteunt verder Live-activiteiten en laat je rechtstreeks vragen stellen aan Siri. Op iPhone 14 Pro-modellen wordt deze modus automatisch geactiveerd als het always-on display is geactiveerd. Op andere iPhones moet je op iOS 17 het scherm aantikken om Stand-by te activeren.

2. Grote update voor Berichten

Onderdeel van iOS 17 zijn ook grote updates voor Berichten. Zo kan je voortaan via Berichten Live Stickers maken door elementen uit foto’s te isoleren. Je kan bovendien effecten toevoegen aan zo’n Live Sticker om hem nog meer tot leven te wekken.

Nieuw is ook de optie voor een ‘Check-in’. Daarmee blijven vrienden of familieleden op de hoogte van je reis naar huis. Eenmaal op locatie aangekomen stuurt de iPhone meteen een melding om ze daarover te informeren. Duurt het opmerkelijk lang om thuis te geraken? Ook dan brengt je iPhone hen daarvan op de hoogte. Ze zien dan onder meer je exacte locatie en het batterijniveau van jouw toestel.

3. FaceTime op je Apple TV

FaceTime krijgt ook een grote updates, schrijft Apple. Voorop staat dat je voortaan een audio- en videobericht kan achterlaten als iemand niet opneemt. In videogesprekken kun je verder reageren met hartjes, ballonnen, vuurwerk, laserstralen, regen en ‘meer’ om het gesprek expressiever te maken.

Vooral handig is de komst van FaceTime naar Apple TV. Daarmee kun je videogesprekken starten of verderzetten op je Apple TV. FaceTime op Apple TV biedt ook ondersteuning voor centerstage zodat je steeds goed in beeld blijft, onderstreept de technologiegigant.

4. Posters in de Telefoon-app

Het is duidelijk dat Apple in iOS 17 de nadruk legt op expressie. Dit laat zich ook zien in de Telefoon-app, waarin je voortaan posters kan aanmaken voor specifieke contacten. Als zo’n contact belt, krijg je ook steeds de poster te zien. Volgens Apple biedt de Telefoon-app verschillende opties om foto’s en Memoji te bewerken. Die posters werken ook in telefoonapps van derden.

Posters Telefoon-app iOS 17
© Apple

5. Slimmer toetsenbord

“De automatische correctie wordt bijgewerkt met een transformer-taalmodel, een baanbrekend on-device machinelearning-taalmodel dat elk woord voorspelt”, zegt Apple. Daarmee moet het mogelijk zijn om dus nog nauwkeuriger te typen. Die accuraatheid zal na verloop van tijd enkel toenemen, het transformer-taalmodel leert je typegedrag immers steeds beter kennen.

6. Dagboek-applicatie

Ten slotte kondigde Apple de Dagboek-app aan voor iOS 17. Hiermee kun je je ‘gedachten uitschrijven’, wat volgens Apple bewezen goed is voor je welzijn. On-device machinelearning biedt steeds suggesties waarover te schrijven. Daarbij let het onder meer op de foto’s die je nam, maar ook op activiteiten met bepaalde personen of op plekken. Gebruikers kunnen ook steeds meldingen laten versturen om ze eraan te laten herinneren een stuk te schrijven.

Dagboek-app Apple
© Apple

Verwacht uitrolmoment

Verwacht wordt dat Apple pas in september of oktober de definitieve versie van iOS 17 uitrolt. Voor welke iPhones de nieuwe iOS-versie beschikbaar komt is niet officieel bekend. Eerder lekte al wel een lijst uit van toestellen die waarschijnlijk niet worden geüpgraded naar iOS 17.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business