Hoe kies ik de juiste smartphone

Doorgaans worden telefoons steeds duurder. Het is daarom belangrijk om je eerst goed te verdiepen in het soort telefoon je wilt gaan kopen. Waar moet je op letten?

Advertentie

En wat is uiteindelijk de beste telefoon voor de beste prijs. In dit artikel proberen wij jullie studenten een stukje op weg te helpen naar de juiste smartphone.

Het kiezen van een smartphone

Er worden jaarlijks veel verschillende telefoons op de markt gebracht. Het is dan ook slim om uit al dat telefoon geweld alvast een paar toestellen te kiezen. Naast de belangrijkste vraag “welke telefoon past bij mij”, zijn de onderstaande vragen ook mooie toevoeging:

 • Welk besturingssysteem wil je hebben?
 • Hoe groot moet de telefoon zijn?
 • Hoe lang moet de batterij meegaat?
 • Wat vind je belangrijke functies aan de camera?
 • Wil je jouw telefoon met enige regelmaat kunnen updaten?
 • Heb en een krachtig en snel toestel nodig?

Stap 1: hoeveel geld ben je bereid om uit te geven?

In dit artikel houden we drie verschillende budgetten aan.

Klein budget

Ook voor een klein budget kun je prima een smartphone uitzoeken. Wij houden een bedrag van €300 of minder aan. Als je jouw toekomstige telefoon alleen maar gebruikt om zo nu en dan een belletje mee te plegen of om mee te sms’en of whatsappenen, dan voldoen de telefoons in deze prijsklasse prima.

Gemiddeld budget

Bij een gemiddeld budget gaan wij uit van €300 tot €700. In deze prijsklasse kom je al snel uit op telefoons met een mooie prijs-kwaliteitverhouding. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Samsung Galaxy A33 en de iPhone SE. Naast de nieuwe midrange modellen zou je ook voor een uitgeklede high end smartphone kunnen gaan van 1 of 2 jaar geleden.

Groot budget

Wie het breed heeft kan het ook breed laten hangen. Mocht je nou meer dan €700 willen uitgeven, dan ga je al heel snel naar andere dingen kijken. Je kijkt welke technische snufjes je leuk of handig vindt en welke bij jouw passen. De smartphonefabrikanten die deze toestellen op de markt brengen willen indruk maken met deze duurdere toestellen. Ze trekken daarom ook alles uit de kast om jou over te halen.

Stap 2: Kiezen tussen iPhone of Android

Momenteel zijn er twee besturingssystemen die de boventoon voeren in smartphoneland, dat zijn iOS van Apple en Android van Google. Voordat je kiest tussen deze twee grootmachten is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn.

IOS is terug te vinden in de smartphones van Apple en staat bekend om de goede betrouwbaarheid en veiligheid. Mocht je daarnaast al in het bezit zijn van een iPad of Macbook, dan werken deze apparaten zeer prettig samen met een iPhone. Dit is tevens ook een nadeel, omdat je naast Apple producten moeilijk met andere apparaten kunt communiceren.

Android, wat dus uit de hoge hoed van Google komt, heeft het grootste marktaandeel. Bijna alle andere telefoons draaien op dit systeem zoals Samsung, Oppo en Oneplus. Deze merken hebben wel de Android-software voorzien van hun eigen sausje. Het nadeel hiervan is dat telefoonfabrikanten de software kunnen voorzien van een aantal eigen apps die ook niet te verwijderen zijn. Wel ontvang je maandelijks veiligheidsupdates om het toestel zo goed mogelijk te kunnen beveiligen.

Stap 3: Hier moet je rekening nog meer rekening mee houden

Als je de belangrijkste keuze hebt gemaakt, het kiezen uit het besturingssysteem, dan valt er alsnog veel af te wegen. Zowel bij iOS als Android-telefoons zijn er nog genoeg mogelijkheden om uit te kiezen, al ben je bij Apple wel wat beperkter. Denk goed na over de onderstaande opties:

 1. Batterij
 2. Snelheid
 3. Het formaat van de telefoon
 4. Het formaat van het scherm
 5. De camera
 6. Moet hij 4G of 5G ondersteunen

Stap 4: Moet ik mijn telefoon verzekeren?

Gefeliciteerd! Je hebt een nieuwe telefoon aangeschaft, maar moet ik deze ook verzekeren? Er zijn verschillende risico’s die komen kijken bij een splinternieuwe smartphone. Zo is het een prooi voor diefstal, je kunt hem vergeten in de bijvoorbeeld het OV of je laat hem per ongeluk vallen.

Er zijn een aantal verschillende verzekeringen die jou tegemoet komen als één van de bovenstaande dingen gebeuren. We zullen de verschillende verzekeringen even op een rijtje zetten en aangeven wie er voor de kosten moet opdraaien.

Jijzelf: als je geen verzekering hebt afgesloten draai jezelf op voor alle kosten. Als je slim bent zorg je ervoor dat je elke maand een klein bedrag opzij zet waardoor je een kleine buffer opbouwt voor zulke onverwachte kosten.

Iemand anders: Mocht je telefoon op de grond vallen door iemand anders, dan is het mogelijk om die kosten op hem of haar te verhalen. Je kunt de kosten claimen door je aansprakelijkheidsverzekering in te zetten.

Reisverzekering: Mocht de telefoon schade oplopen tijdens het reizen of wordt hij gestolen tijdens je vakantie, dan kun je dit verhalen op de reisverzekering.

Inboedelverzekering: Laat je hem stuk vallen in de woonkamer, tijdens het koken of tuinieren. Kijk dan eens naar je all-risk of buitenhuisdekking.

Aankoopverzekering: Reken je jouw smartphone niet af met Ideal en doe je dit met je creditcard, dan heb je altijd recht op een aankoopverzekering.

Smartphoneverzekering: Telefoons worden een steeds groter deel van ons leven. Daarom hebben veel verzekeraars een speciale smartphoneverzekering opgezet.

Let bij alle verzekering wel op de dekking, het eigen risico en de maximale hoeveelheid declaraties.

Stap 5: Kies de juiste telefoonaccessoires

Iedereen is toch zuinig op zijn nieuwe spullen? Zorg er dan ook voor dat je die spullen goed beschermd. Een verzekering is altijd handig, maar alsnog is voorkomen beter dan genezen. Zorg er dan ook voor dat je gelijk na het aanschaffen van je nieuwe telefoon ook de nodige bescherming aanschaft.

Kies standaard een goed telefoonhoesje en screenprotector uit. Daarnaast kun je zelfs nog kiezen voor een camera protector. Maar let wel goed op, het ene hoesje is de andere niet. Zo zijn er Back covers, Book covers, Bumpers en zelfs telefoonhoesjes met koord. Kijkt dus goed naar de bescherming die het hoesje biedt. Ga ook na waar je jouw telefoon allemaal gebruikt. Loop je de hele dag op de bouw? Dan is het slim om voor een Book Case te gaan samen met een Tempered Glass. Werk je op een zwembad of ga je vaak zwemmen, dan is een waterdicht telefoonhoesje misschien de juiste keuze.

Tegenwoordig zijn er veel partijen die een breed scala aan telefoonaccessoires aanbieden.  Neem dus rustig de tijd en laat je goed informeren, bel desnoods de klantenservice of vraag de winkelmedewerker voor het juiste advies!

Dit artikel is geschreven door één van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here