Wire

Meer mensen kopen tweedehands: de voordelen van refurbished laptops

videobellen videoconferencing
© iStock / nensuria
In de afgelopen jaren kiezen steeds meer Belgen voor tweedehands elektronica, blijkt uit onderzoek.

Dat heeft deels te maken met het leven dat alsmaar duurder wordt, maar ook met een groeiend bewustzijn rondom duurzaamheid en de drang naar een groenere wereld. In beide gevallen zit je met een refurbished apparaat zoals een laptop helemaal goed.

Wanneer je nog nooit een refurbished laptop of een ander refurbished apparaat hebt gekocht, weet je misschien niet wat zo’n apparaat precies is. In dit artikel zoomen we verder in op de betekenis van refurbished apparatuur en wat de voordelen ervan zijn in de moderne samenleving in België.

Wat is een refurbished apparaat zoals een refurbished laptop precies?

In de afgelopen jaren is er steeds meer gezocht naar een efficiënte en kosteneffectieve manier om gebruikte apparaten een tweede leven te geven. Wereldwijd is er namelijk een enorme afvalberg te vinden van smartphones en laptops die na gebruik weggegooid worden. Om een steentje bij te dragen aan het verkleinen van die afvalberg kiezen steeds meer Belgen tegenwoordig voor een refurbished apparaat, zoals een refurbished laptop. Dat zijn laptops die al eens gebruikt zijn, maar die na gebruik grondig zijn nagekeken, gerepareerd waar nodig en na reparatie weer terug in de handel zijn gebracht.

Dit soort laptops ondergaan uitgebreide tests en worden volledig schoongemaakt voordat ze weer beschikbaar worden gesteld voor de verkoop. Hoewel deze apparaten dus al eens gebruikt zijn, merk je daar in veel gevallen als gebruiker vaak niks van. Het enige waar je echt wat aan merkt, is de prijs. Refurbished laptops zijn namelijk een stuk goedkoper dan nieuwe apparaten. Hierin heb je ook nog eens vaak de keuze tussen verschillende prijzen: een laptop met zichtbare gebruikssporen is bijvoorbeeld goedkoper dan een laptop die er echt als nieuw uitziet.

Refurbished laptops zijn beter voor het milieu dan nieuwe laptops

Er zijn heel wat voordelen te vinden aan refurbished laptops en andere apparaten die refurbished zijn. Een van de grootste voordelen is bijvoorbeeld dat ze beter zijn voor het milieu dan nieuwe laptops. Dat komt doordat je met de aankoop van een tweedehands laptop ervoor zorgt dat de wereldwijde elektronische afvalberg minder groot wordt. Er hoeven immers geen nieuwe laptops worden gemaakt. Wanneer men vaker kiest voor refurbished zal dit alleen maar minder worden. Daarbij is het hergebruik van een apparaat dat het nog prima doet na een check en eventuele reparatie sowieso een must met oog op duurzaamheid. Dit past helemaal binnen een duurzame samenleving.

Laptops zijn beschikbaar voor mensen met een verschillend budget

Wat ook erg fijn is, is dat aanbieders van refurbished laptops ervoor zorgen dat laptops van A-merken ook toegankelijk worden voor mensen met een lager budget. Voor een refurbished laptop betaal je namelijk aanzienlijk minder dan voor dezelfde laptop die compleet nieuw is. Dat komt omdat de laptop toch al eens gebruikt is door iemand anders en daardoor wat waarde verliest. Wil je het liefst wel gebruikmaken van hoogwaardige technologie, maar heb je het geld daarvoor niet zomaar liggen of wil je niet zoveel betalen daarvoor? In dat geval is refurbished door de betaalbaarheid ervan een hele fijne oplossing. Ook daar is, net als bij nieuwe laptops, van alles te vinden voor verschillende prijzen.

Profiteer van volledige betrouwbaarheid van apparatuur

Je hoeft je overigens geen zorgen te maken dat refurbished laptops niet voldoen aan kwaliteitseisen of andere eisen op het gebied van betrouwbaarheid. Omdat de apparaten volledig nagekeken en gerepareerd zijn, gebruik je ze alsof ze nieuw zijn. Kies je bijvoorbeeld voor een refurbished Lenovo Thinkpad, dan weet je zeker dat je een goede koop doet. Deze laptops staan bekend om hun militaire specificaties, waardoor ze niet alleen duurzaam en betrouwbaar zijn, maar ook een hoog niveau van robuustheid bieden dat verder gaat dan die van de gemiddelde laptop. Ze kunnen gebruikt worden in verschillende (veeleisende) omgevingen.

Gunstige garantie en voorwaarden voor eventueel retourneren

Tot slot is het goed om te weten dat je net als bij nieuwe laptops gewoon kunt profiteren van gunstige garantie- en retourvoorwaarden bij de aankoop van een refurbished laptop. Verkopers snappen als geen ander dat de kans groter is dat mensen kiezen voor refurbished wanneer ze gebruik kunnen maken van garantie en fijne voorwaarden omtrent retourneren. Daarom profiteer je meestal van minstens een jaar garantie én een vastgestelde periode waarin je je refurbished laptop kunt uittesten. Mocht je toch niet tevreden zijn of liever voor een andere laptop gaan, dan kun je het refurbished apparaat nog omruilen. Check hiervoor wel goed de voorwaarden van de aanbieder.


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business