Wire

Slimme thermostaten: de voor- én nadelen

© Onze partner

Op je werk, bij vrienden of vanuit je zetel. Met een slimme thermostaat kan je werkelijk overal je centrale verwarming regelen. Steeds meer mensen halen dan ook zo’n apparaat in huis. Een slimme thermostaat heeft veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Wij zetten ze voor jou op een rijtje.

Geld besparen

Het grote voordeel van een slimme thermostaat is dat je veel preciezer kan regelen wanneer en hoe warm je het wil hebben. Ben je naar het werk vertrokken en ben je vergeten om de verwarming uit te zetten? Geen paniek! In tegenstelling tot een gewone thermostaat, is een slimme thermostaat verbonden met je thuisnetwerk. Daardoor kan je gemakkelijk op afstand via de app op je smartphone de verwarming wat lager zetten. Laat je dus niet afschrikken door de dure aankoopprijs van zo’n apparaatje. De euro’s die je bespaart op je energiefactuur zullen heel snel de aankoopprijs compenseren.

Altijd warm

Nog niet overtuigd? Jij denkt ongetwijfeld dat jouw gewone thermostaat ook geprogrammeerd kan worden, zodat het lekker warm is als jij thuiskomt. Dat klopt, maar wat als je onverwacht moet overwerken? Of wat als je onverwacht veel vroeger thuiskomt? Of wat als het plots veel kouder is dan gedacht? Inderdaad, het is écht wel handig om ook in onverwachte omstandigheden in een lekker warm huis toe te komen. 

Energie besparen

Je bespaart niet alleen geld met een slimme thermostaat, maar ook energie! Zeker als je je huis in zones opdeelt. Je slaapkamer hoeft bijvoorbeeld niet zo warm te zijn als de badkamer. En werk je vaak thuis? Dan kan je bijvoorbeeld enkel je thuiswerkkantoor laten verwarmen op de momenten dat je thuiswerkt. Dan hoef je niet telkens elke chauffage apart aan én uit te zetten. In principe is de instelling van die zones niet zo moeilijk. Voel je je er toch wat onzeker over?  Dan kan je altijd beroep doen op een van de elektriciens in jouw buurt. Better safe than sorry, toch? 

Compatibel met jouw verwarmingsbron?

Een van de grootste nadelen van een slimme thermostaat is dat het niet met alle verwarmingsbronnen compatibel is. Sommige modulerende cv-ketels  werken bijvoorbeeld niet samen met zo’n apparaat. Check dus vooraleer je de vrij dure aankoop van een slimme thermostaat overweegt, eerst zeker of het bij jou mogelijk is. Twijfels? Loodgieters to the rescue! Zij kunnen je met zekerheid vertellen wat wel of niet kan. 

Conclusie? In de meeste gevallen is een slimme thermostaat wel echt een meerwaarde!  


Dit artikel werd geschreven door een van onze partners en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business