Wire

3 innovaties die je auto slimmer en veiliger maken op de weg

© Unsplash

De auto-industrie evolueert voortdurend en introduceert nieuwe technologieën die ontworpen zijn om onze rijervaring nog veiliger, comfortabeler en efficiënter te maken. Laten we eens kijken naar drie innovaties die nu al de toekomst van de auto veranderen.

1. Hulpsystemen voor de bestuurder (ADAS)

ADAS is een reeks functies die gebruikmaken van verschillende sensoren, camera’s en radars om de verkeersomstandigheden te controleren en de bestuurder te helpen in potentieel gevaarlijke situaties. Deze omvatten:

  • Automatisch noodstopsysteem (AEB). Dit systeem kan obstakels op de weg detecteren en activeert automatisch de remmen als de bestuurder niet reageert.
  • Lane Departure Warning System (LDWS). LDWS controleert rijstrookmarkeringen en waarschuwt de bestuurder als hij of zij van zijn of haar rijstrook begint af te wijken.  
  • Blind Spot Monitoring System (BSM). Het systeem detecteert voertuigen in de dode hoek en waarschuwt de bestuurder. 

Rijhulpsystemen redden nu al levens en hun functionaliteit zal in de toekomst alleen maar toenemen.

2. Digitale achteruitkijkspiegels

Traditionele achteruitkijkspiegels maken geleidelijk plaats voor digitale spiegels. Digitale spiegels gebruiken camera’s om een panoramisch zicht achter de auto weer te geven, waardoor de bestuurder meer kan zien en beter kan navigeren in moeilijke situaties.

Foto van binnenspiegel – piecesauto24.be

Digitale spiegels hebben een aantal voordelen. Ze kunnen een groter gezichtsveld bestrijken dan traditionele spiegels, waardoor de dode hoek kleiner wordt. Digitale spiegels kunnen de helderheid en het contrast van het beeld automatisch aanpassen om optimaal zicht te garanderen.

Bovendien kunnen digitale spiegels worden uitgerust met extra functies zoals:

  • Objectherkenning. Het systeem kan objecten zoals auto’s, motoren, fietsers en voetgangers herkennen en op het scherm weergeven.
  • Nachtzicht. De digitale spiegels kunnen infrarood gebruiken voor beter zicht ‘s nachts.
  • Video-opname. Sommige digitale spiegels kunnen videobeelden opnemen, wat handig kan zijn bij een ongeval. 

Hoewel digitale spiegels nog niet wijdverspreid zijn, zijn ze ongetwijfeld de technologie van de toekomst. In de komende jaren kunnen we verwachten dat digitale spiegels betaalbaarder zullen worden en nog meer functies zullen bevatten om onze reizen veiliger en comfortabeler te maken.

Digitale spiegels kunnen traditionele binnenspiegels niet altijd vervangen. Ondanks de introductie van nieuwe technologie is de achteruitkijkspiegel een belangrijk veiligheidskenmerk. Het is belangrijk om hem goed af te stellen zodat hij een zo breed mogelijk zicht biedt zonder vervorming.

3. Autonoom rijden

Autonoom rijden is een technologie waarmee een auto zichzelf kan besturen zonder menselijke tussenkomst. Autonome auto’s gebruiken verschillende sensoren, camera’s en radars om de omgeving in kaart te brengen en een route te bepalen. 

De ontwikkeling van autonome auto’s is een complex en tijdrovend proces. De introductie van autonome auto’s zou kunnen leiden tot een aanzienlijke vermindering van het aantal verkeersongevallen en een verbetering van de wegcapaciteit.

Deze drie innovaties zijn slechts een paar voorbeelden van hoe de auto-industrie eraan werkt om onze auto’s slimmer en veiliger te maken. Naarmate de technologie voortschrijdt, kunnen we in de toekomst nog meer geavanceerde functies verwachten die het rijden nog veiliger en comfortabeler zullen maken.

Innovaties die de auto-industrie veranderen


Dit artikel werd geschreven door een van onze partners en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business