Wire

Beeldfrequentie bij monitoren: is meer ook altijd beter?

© Unsplash

De beeldfrequentie van een monitor wordt ook wel eens de refresh rate genoemd. Het is een belangrijke factor bij het bepalen van de algehele kwaliteit van een beeldscherm. Deze term verwijst naar het aantal keren per seconde dat een nieuw beeld op het scherm wordt weergegeven, uitgedrukt in hertz (Hz). De beeldfrequentie heeft een directe invloed op hoe vloeiend en soepel beelden ogen. Dit is vooral belangrijk voor gamers en professionele gebruikers. 

Betekenis en belang van de beeldfrequentie 

Als voorbeeld nemen we de Samsung monitor. Bij de gebruikelijke monitoren van dit merk varieert de beeldfrequentie tussen de 60 en 240 Hz. Een monitor met een frequentie van 60 Hz betekent dat het scherm 60 keer per seconde wordt ververst, terwijl een monitor van 240 Hz dit in dezelfde tijdspanne maar liefst 240 keer doet. Ter info: voor de meeste mensen zijn 24 beelden per seconde alle voldoende om een vlotte animatie te zien. En de meeste mensen kunnen het onderscheid tussen 24 en 48 beelden per seconde nog goed zien. De laatste beelden worden als soepeler en vloeiender omschreven. Alles boven de 48 beelden per seconde is, voor de meeste mensen, louter een extraatje. Hierdoor zal voor eenvoudige computertoepassingen een refresh rate van 60 of 120 Hz zeker volstaan. Dit is anders bij mensen die snelle actie- of racespellen spelen of die video’s bewerken. Voor deze mensen kan het verschil tussen bijvoorbeeld 120 Hz en 240 Hz significant zijn. 

Hoge beeldfrequentie is belangrijk voor gamers en professionals 

Een beeldscherm met een hogere frequentie kan beelden vloeiender weergeven, waardoor de bewegingsonscherpte wordt verminderd en de responstijd van het scherm wordt verbeterd. Dit leidt tot een meer meeslepende en responsieve ervaring, wat vooral merkbaar is bij games die snelle reflexen vereisen. Voor professionele gamers kan een hogere beeldfrequentie een competitief voordeel bieden. Dit geldt met name voor e-sporters, waar elke milliseconde telt en de kleinste verbetering in reactietijd een groot verschil kan maken. Voor grafische ontwerpers en videobewerkers kunnen hogere beeldfrequenties dan weer helpen bij het beoordelen van bewegende beelden en bij het uitvoeren van nauwkeurige bewerkingen. Voor al deze mensen is een voldoende hoge beeldfrequentie dan ook erg belangrijk. 

Meer is niet altijd beter 

Toch zijn er ook een aantal bedenkingen te maken. Ten eerste vereisen hogere frequenties meer kracht van zowel de grafische kaart als de processor. Dit betekent dat een krachtigere hardwareconfiguratie nodig is om optimaal gebruik te maken van een monitor met een hoge beeldfrequentie. Zonder een voldoende krachtige grafische kaart kunnen hogere beeldfrequenties niet volledig worden benut, wat zelfs kan resulteren in beeldproblemen. Dus voor een scherm met een hogere beeldfrequentie heb je ook een krachtigere en duurdere computer nodig. En hierdoor zal alles in theorie ook wat meer energie verbruiken, hoewel dit van veel meer zaken afhangt dan louter de beeldfrequentie. 

Verder is een monitor met een hogere beeldfrequentie in principe wat duurder. Deze investering is niet voor iedereen even interessant, zeker niet als de (zeer) hoge beeldfrequentie niet in een visueel merkbaar voordeel resulteert. Bij dagelijks gebruik, zoals het surfen op het web of het gebruik van een tekstprogramma, is 240 Hz eigenlijk te veel van het goede. Een goedkoper beeldscherm met een refresh rate van 120 Hz is dan meer dan voldoende voor een aangename visuele ervaring. 

partnerinfo

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Bekijk actie in onze webshop