Wire

Wat houdt X tegen om een superapp te worden?

x
© Unsplash
Hoewel X enige vooruitgang heeft geboekt om een allesapp te worden, worden de ambities van het voormalige Twitter om een superapp te worden nog steeds belemmerd door verschillende obstakels.

Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat X, het voormalige Twitter, nog erg ver verwijderd is van de status van een superapp te zijn. De ambitieuze plannen van Elon Musk om van X een allesomvattende tool voor sociale interactie, financiële transacties en winkelen te maken, zijn tot nu toe slechts gedeeltelijk gerealiseerd. Ondanks de vele veranderingen die X heeft ondergaan, zoals ontslagen, nieuwe abonnementsmodellen, verhoogde karakterlimieten, en een totale rebranding, blijft het platform voornamelijk een sociaal mediaplatform met extra functies in plaats van een volwaardige superapp. 

 X versus WeChat en co 

De vergelijking met Aziatische superapps zoals WeChat, Grab, en Gojek toont duidelijk de tekortkomingen van X. Deze superapps bieden een breed scala aan geïntegreerde diensten aan, waaronder berichten, betalingen, vervoer, en zelfs medische afspraken, allemaal binnen één app. WeChat, bijvoorbeeld, heeft een uitgebreid ecosysteem gecreëerd waar gebruikers alles kunnen doen, van boodschappen doen tot rekeningen betalen en medische afspraken maken. In tegenstelling hiermee mist X essentiële superapp-kenmerken zoals een geïntegreerd betalingssysteem, een breed scala aan diensten, en een ontwikkelaarvriendelijk open API-platform. 

Hoewel X stappen heeft gezet in de richting van superapp-functionaliteiten, zoals de introductie van peer-to-peer betalingen en AI-chatbots in bèta, blijft het platform ver achter bij zijn Aziatische tegenhangers. Het ontbreken van een geïntegreerd betalingssysteem is een cruciale tekortkoming, omdat dit een van de kerncomponenten is van een superapp. Bovendien biedt X momenteel geen uitgebreide e-commerce-functionaliteit of aanvullende diensten buiten het sociale platform. 

Daarnaast heeft X te maken met aanzienlijke uitdagingen op het gebied van gebruikersvertrouwen en privacy. Het platform is al eerder bekritiseerd om zijn privacypraktijken, en recente controverses hebben deze zorgen alleen maar vergroot. De introductie van gratis audio- en videobelfuncties zonder expliciete toestemming van gebruikers leidde tot bezorgdheid over de onbedoelde blootstelling van persoonlijke gegevens. Dit soort privacyproblemen ondermijnt het vertrouwen van gebruikers, wat cruciaal is voor het succes van een superapp die afhankelijk is van uitgebreide toegang tot gebruikersgegevens. 

Inkomsten 

Het verlies van adverteerders vormt een andere uitdaging voor X. Na de overname door Musk zagen veel grote adverteerders, waaronder Apple en Disney, zich genoodzaakt hun advertenties terug te trekken vanwege technische problemen en de verspreiding van haatdragende en beledigende inhoud op het platform. Deze verliezen hebben de inkomsten van X aanzienlijk verminderd en het platform gedwongen om nieuwe manieren te zoeken om inkomsten te genereren. De introductie van verschillende abonnementsniveaus, variërend van een gratis versie tot een Premium+-abonnement, was een poging om deze financiële problemen aan te pakken. Echter, deze zet heeft ook geleid tot verdere vervreemding van gebruikers die niet willen betalen voor functies die ze eerder gratis kregen. 

Ondanks deze uitdagingen heeft X wel enkele positieve ontwikkelingen doorgemaakt. De gebruikersbasis groeit, met meldingen van 550 miljoen maandelijkse actieve gebruikers en 1,7 miljoen nieuwe gebruikers per dag in maart 2024. Bovendien is de gebruikersbetrokkenheid toegenomen, met gebruikers die gemiddeld 30 minuten per dag op het platform doorbrengen en een toename in likes, reposts, views, en impressies. Deze cijfers suggereren een herstel en een mogelijke expansie van de gebruikersbasis van X. 

Verzadigde markt van apps 

Toch blijft de weg naar superapp-status lang en onzeker. De Nederlandse markt, bijvoorbeeld, is al verzadigd met gevestigde platforms die specifieke behoeften vervullen, zoals WhatsApp voor berichten, Thuisbezorgd voor eten bestellen, en Uber voor vervoer. Deze platforms hebben een sterke gebruikersbasis en het zal moeilijk zijn voor X om deze concurrenten te verdringen. Bovendien is de adoptie van mobiele betalingen in Nederland relatief traag, en gebruikers geven de voorkeur aan traditionele betaalmethoden zoals creditcards en bankpassen. 

Daarnaast vormt de strenge regelgeving op het gebied van gegevensprivacy en antitrust in Nederland een aanzienlijke hindernis. Toezichthouders zoals de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn zeer waakzaam ten aanzien van techgiganten die de concurrentie kunnen verstikken. Het verzamelen van uitgebreide gebruikersgegevens, wat essentieel is voor de functionaliteit van een superapp, zou kritisch onderzocht kunnen worden, wat verdere uitdagingen oplevert voor de ambities van X.

partnerinfo

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals