Vijf sociale netwerken om je hobby’s in uit te leven
Sociale netwerken en smartphones gaan samen als een café en bier, als een hipster en zijn Instagram-account, als Leonardo DiCaprio en zijn Oscar,… Het punt is dus dat ze goed samengaan. Iedereen kent de gebruikelijke sociale media ondertussen wel: op Facebook hou je contact met oude schoolkameraden en lees je over hun schattige kindjes, op Twitter kraak je alles en iedereen af in 140 tekens en op Instagram haalt de hipster zijn grote fotografische talent boven met allerlei gekke filters.
[related_article id=”178489″]Maar daar stopt het niet. Tegenwoordig kan je het zo gek nog niet bedenken, of er is een sociaal netwerk aan gewijd. Sommigen zijn goedbedoeld, maar verliezen al snel de richting, terwijl anderen een minder duidelijk doel hebben, en gewoon lijken ‘te bestaan’. Een voorbeeld van die eerste soort is Secret: een netwerk waar vreemden elkaar anoniem geheimen vertellen. Andere bezoekers kunnen die onthullingen dan ‘liken’ en voorzien van hun eigen commentaar. Een leuk idee dat echter ontsierd wordt door een overvloed aan foto’s van Aziatische, mannelijke genitalia. In de tweede categorie mogen we dan weer de hele rist datingapps indelen, al zijn er enkele die toch nog niet helemaal afgeschreven dienen te worden.
In dit dossier ga ik met jou even rond in de Google Play Store, op zoek naar sociale netwerken die zich enigszins in een niche bevinden. Verzamel al je vrienden en download de apps, want ze zijn zeker de moeite. Alle apps zijn tevens te vinden voor iOS.
Goodreads
Mijn persoonlijke favoriet is Goodreads; het enige netwerk waar ik actief mee bezig ben. Ik ben een echte boekenwurm en lees gemiddeld een boek per maand, twee als het minder dan 400 bladzijden telt. Wanneer ik een boek wil kopen in de winkel, zal ik altijd snel even kijken op Goodreads hoe andere lezers het werk waarderen.
Boeken krijgen scores van 1 tot 5 sterren en gebruikers kunnen er een korte of iets langere review achterlaten. Handig voor wie een boek niet graag enkel op zijn cover beoordeelt. Bovendien helpt het mij om makkelijker nieuwe auteurs te leren kennen die ik anders misschien geen kans zou geven. Toch zit hier ook een nadeel aan: boeken die een matige score krijgen, kunnen al wel eens verrassen. Blindelings vertrouwen op je medelezer is dus eveneens af te raden.
Net als bij een Facebook of een Instagram kan je hier vrienden opzoeken, hun leeslijsten bekijken en volgen hoe zij vorderen in het boek dat ze lezen. Zoek je inspiratie voor een nieuw boek? Dan kan je altijd in de historiek van je vrienden snuisteren naar een geschikte omgehakte boom. Elk jaar organiseert Goodreads ook de zogenaamde Reading Challenge. Je geeft in hoeveel boeken je het komende jaar zal (proberen te) lezen en de app houdt dan automatisch je vorderingen bij. Je kan te allen tijde nagaan hoe het zit met de Challenge van je vrienden.
De app reikt je daarnaast ook regelmatig boeken aan die ‘lijken’ op wat je reeds gelezen hebt. Zo ordent het mogelijke keuzes per genre en per auteur. Ben je liever alleen in je literaire wereld, dan kan je de app en website tevens gewoon gebruiken als je persoonlijke checklist. Ook kan je hier in contact komen met je favoriete auteur, als je geluk hebt.
Untappd
Wat Goodreads doet met boeken, doet Untappd met bier. Alleen, of samen met je vrienden, ga je op zoek naar zoveel mogelijk ‘badges’ die bewijzen dat je een bierfanaat bent. Om deze badges te verdienen, doe je simpelweg waar je goed in bent: zoveel mogelijk bieren proeven. Het gaat hier dan ook meer om diversiteit en kwaliteit dan om kwantiteit. Bij mijn weten zijn er geen badges te verdienen aan de hand van binge drinking. De app weet wel op een hele leuke manier om te springen met het idee van een sociaal netwerk.
Je zal nooit meer twijfelen of je een biertje al dan niet moet kopen, als je Untappd bij de hand hebt, dankzij de expertise van je virenden, of van totale vreemdelingen. Terwijl je op Facebook een bericht van je maatje ‘liket’, breng je op de app een toost uit op zijn gezondheid. Je eigen drankprobleem in kaart brengen, en dat van anderen opvolgen, was nog nooit zo makkelijk. Werk je voor een brouwerij, dan krijg je overigens nog extra opties ter bechikking om op te volgen wat het volk denkt van je heilige brouwsel.
Naast het uitbreiden van je bierbibliotheek kan je de app ook gebruiken om nieuwe bieren uit een bepaalde klasse te ontdekken. Zo krijg je bijvoorbeeld suggesties voor een Russian Imperial Stout of voor een donker Belgisch bier. Interesseert je dat allemaal niet zozeer, dan kan je de app ook gewoon gebruiken om de dichtstbijzijnde bruine kroeg op te snorren.
Vivino
Als trotse Belg ben ik fier op ons Belgisch bier. Voor een goede Bush de Noël zou ik met plezier de grens van een gesplitst land oversteken richting Pipaix. Zo groot mijn kennis en liefde voor het gerstenat is, zo beperkt ben ik op het vlak van goede wijn. Ik weet nog net hoe overheerlijk een Tokaj van 5 of 6 puttonyos is en hoeveel zo’n fles mag kosten. Verder beroep ik me dan ook volledig op Vivino.
De app stelt zich tot doel om gebruikers te helpen bij het aanleggen van een wijnbibliotheek. Wanneer je naar de winkel gaat, zo stelt de app zichzelf voor, hou je je smartphone bij de hand, scan je de etiketten in, lees je de reviews, vergelijk je de prijzen en kijk je de ratings na, alvorens je overgaat tot kopen. Ook op restaurant wil Vivino je helpen om de beste en meest geschikte wijn te kiezen.
Ten slotte biedt de app je enkele handige links aan waar je een gekozen fles voordelig online kan aanschaffen. Ideaal voor zowel de wijnliefhebber als een wijnleek zoals ikzelf. Net als bij de vorige voorbeelden kan je ook hier vrienden toevoegen en hun wijnlijsten bekijken, op zoek naar inspiratie voor je eigen sjiek diner. Daarnaast krijg je van de app ook enkele lijsten aangeboden, zoals de beste wijnen in België in bepaalde prijsklassen, bijvoorbeeld ‘tussen 15 en 30 euro’. De Nederlandse vertaling die de app gebruikt laat helaas wat te wensen over, maar zelfs dan is hij nog perfect bruikbaar.
Tinder/OKCupid
Een date versieren gebeurt al lang niet meer ‘in real life’. De hele wereld is digitaal, zo ook het portaal naar de echte liefde. Een date gebeurt natuurlijk nog steeds in levende lijve, maar de persoon ontmoeten die je wilt vergezellen, dat gebeurt via bits en bytes. Online daten is al langer een fenomeen, al geniet het tot op de dag van vandaag geen al te rooskleurig imago. Dat komt deels doordat de websites die dergelijke diensten verzorgen, vaak eerder doen aan malafide praktijken. De helft van de tijd praat je overigens met mensen die niet zijn wie ze beweren te zijn.
Apps als Tinder en OKCupid zijn echter goed bezig om het slechte imago te doorprikken. Elke dag groeit het aantal gebruikers en de succesrijke gevallen kan je op nog geen duizend handen tellen. Ze maken gebruik van je Facebook-account, wat het vervalsen van een profiel sowieso al veel moeilijker maakt. Je zit hier met andere woorden 90 procent van de tijd te praten met echte mensen, die echt op zoek zijn naar vriendschap en liefde.
Het opzet van Tinder is het eenvoudigst: je zet je profiel op, kiest enkele leuke foto’s van jezelf om je fantastische persoonlijkheid voor te stellen aan de wereld en je begint te swipen. Zie je een persoon die je wel ziet zitten, dan swipe je naar de groene kant, vind je het tegenvallen, dan swipe je naar de rode kant. Zie je iemand die je extra aandacht wilt geven, dan kan je hem of haar ‘superliken’. Zelfs wanneer ze jou niet terugliken, zullen ze op de hoogte gebracht worden van je interesse. Indien je een ‘match’ hebt, kan je beginnen chatten.
Bij OkCupid heb je ongeveer hetzelfde systeem, al is het swipen hier slechts een deel van de pret. Je krijgt veel meer vrijheid dan bij Tinder om op zoek te gaan naar mensen die je er wel leuk vindt uitzien. Dat wil zeggen dat een match vinden eventueel ook moeilijker zou kunnen zijn. Wel kan je meteen berichten versturen, zonder te moeten wachten op de match. Qua sociaal netwerk is OkCupid het uitgebreidst, met ook een website – terwijl Tinder het enkel met een app doet. Socialer dan dit wordt het niet!