Microsoft zet punt achter TechNet-abonnementen

Microsoft zet na 15 jaar een punt achter de TechNet-abonnementen, waarmee voordelig Windows-software kan worden gedownload.

Microsoft heeft aangekondigd dat het de TechNet-abonnementen op pensioen stuurt. De online blogs en fora blijven wel bestaan.

Vanaf 31 augustus 2013 kunnen geen nieuwe abonnees meer intekenen op de dienst en bestaande abonnees zullen hun contract niet meer kunnen verlengen wanneer het verloopt.

[related_article id=”161452″]

De TechNet-abonnementen bestaan al voor het grootste deel van het moderne Windows-tijdperk. Microsoft ging in 1998 met de dienst van start. Oorspronkelijk in de vorm van een grote stapel cd-roms en later in de vorm van downloads.

TechNet is in de eerste plaats bedoeld voor IT-professionals en ontwikkelaars, en geeft hen voor een vast bedrag per jaar toegang tot zo goed als alle desktop- en serversoftware van Microsoft. Ze kunnen die software downloaden en krijgen daarbij meerdere productsleutels die permanent geldig blijven.

Volgens de gebruiksovereenkomst mogen de TechNet-downloads alleen voor evaluatie worden gebruikt, maar die restrictie wordt nergens in de software opgedrongen. Pc-fanaten maken dan ook dankbaar gebruik van de dienst om voordelig upgrades en nieuwe licenties aan te schaffen voor hun apparaten voor dagelijks gebruik.

Maar ook softwarepiraten maken misbruik van de TechNet-abonnementen. Ze tekenen in op de dienst en verkopen de productsleutels samen met gepirateerde software via het internet. Microsoft heeft hier in het verleden maatregelen tegen proberen treffen door het aantal meegeleverde productsleutels te verlagen en de gebruiksovereenkomst aan te passen.

Omdat TechNet zijn oorspronkelijke reden van bestaan heeft voorbijgestreefd, maakt Microsoft er nu een einde aan. Het bedrijf biedt wel nog een aantal andere formules aan voor ontwikkelaars, waaronder het TechNet Evaluation Center. De productsleutels die via dit Evaluation Center worden aangeboden, hebben wel een vervaldatum. Voor Windows 8 is dat bijvoorbeeld 90 dagen.

Voor ontwikkelaars die gedurende langere tijd een bepaalde software ter evaluatie nodig hebben, biedt Microsoft ook nog steeds de MSDN-abonnementen aan. Die geven ontwikkelaars vaak als eerste toegang tot nieuwe software, maar zijn wel aanzienlijk duurder dan de TechNet-abonnementen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business