Flexibel werken was nooit makkelijker
Vijfentwintig jaar geleden zei topeconoom en Nobelprijs winnaar Robert Solow: “je ziet het computertijdperk overal opduiken behalve in productiviteitsstatistieken.” We hebben sinds 1987 een hele weg afgelegd. Van MS DOS tot streaming en cloud computing vandaag. In 1987 werden de kinderen geboren die zich vandaag aandienen als talentvolle jongeren bij onze bedrijven en organisaties. Zij hebben die ganse digitale revolutie intuïtief meegemaakt.
Studenten streamen hun muziek; connecteren met elkaar via Skype, switchen op hun smartphone van mp3 naar sms en bekijken de filmprogramma’s voor vanavond op een app’je. Zo leven zij, zo werken zij. Wanneer ze aan de bedrijfspoort aankloppen zijn ze heel verbaasd wanneer de werkomgeving er anders zou blijken te zijn. Lineair gestructureerd, met vaste uren en strakke processen.
Gaan zij daarin passen? Wellicht wel. Gaan ze zich er productief en gelukkig voelen? Hmm… misschien eerst even naar een alternatief uitkijken. Naar organisaties waar de technologie beter aangepast is op hun wereld; waar het werk kan ingedeeld worden in periodes die aansluiten op de eigen werk-privé kalender.
We hebben sinds geruime tijd de middelen om zo een werkmodel te organiseren. Pc en internetaansluiting werden uitgebreid met voice-over-IP, met online vergadermogelijkheden zowel op consumentenformaat als op professioneel niveau. Cloudopslag is even ver verwijderd als de internetaansluiting.
Dat maakt dat het kantoor niet meer nodig is als werkplek. Het wordt een contactpunt waar collega’s en professionele contacten elkaar ontmoeten; het andere werk kan vanuit eender welke locatie op eender welk moment gedaan worden. Voel jij je beter tijdens geregelde uren en in het collectief ingericht kantoor dan moet dat kunnen. En het moet evenzeer kunnen voor hen die graag de mix maken tussen werk en privé.
Het management raakt overtuigd
Waar de vraag om op een andere manier te gaan werken in aanzet kwam van de werknemers, raakt nu ook het management meer en meer overtuigd van de voordelen van telewerk. De tijd is er nu rijp voor. Nog nooit voordien waren we zo uitgerust om mobiel te werken.
We kunnen onze productiviteit verhogen en toch balans houden tussen werk en privé; we kunnen het spitsuurverkeer op eenvoudige manier ontlasten, we krijgen hebben meer voldoening van ons werk. Allemaal redenen om te gaan voor flexwerk en van deze Nationale Thuiswerkdag de start te maken voor een nieuwe manier van werken.
De essentie van ons werk is output; niet het aantal gepresteerde uren. Onder dat principe maakt het niet uit waar en wanneer er gewerkt wordt. Als het resultaat er maar is. Of had u graag gehad dat onze regering het resultaat van de begrotingssanering had afgewogen op aantal vergaderde uren, in plaats van de concrete voorstellen die er uit voorkomen. Europees Commissaris Olli Rehn zou opkijken. U krijgt hoe dan ook binnenkort het antwoord van de Europese instellingen.