Blog

Top Employers – de beste werkgevers?

Het Top Employers Institute beloonde opnieuw bedrijven met sterren voor de beste werkomgeving. Toch valt één ding op: het geheel van bedrijven en organisaties die niet tot de lijst behoren.

 
“De beste werkgevers” in België, zo zou je het kunnen vertalen voor het brede publiek. Deze week was het weer zover. In de Brusselse evenementenzaal The Egg strooide het Top Employers Institute opnieuw met sterren voor bedrijven met de beste werkomgeving.  Aan verschillende criteria op het vlak van HR moet maximaal tegemoet gekomen worden om tot het kransje van Top Employer te behoren. We spreken over talentstrategie, cultuur, training en opleiding, leiderschapsontwikkeling, loopbaanbegeleiding en zo voort. In 2015 vielen 47 bedrijven in de prijzen, in 2016 steeg dit tot 54. Toch valt één ding op: het geheel van bedrijven en organisaties die niet tot de lijst  behoren.
 
Overheidsorganisaties, non-profit verenigingen of bijvoorbeeld ziekenhuizen (met meestal een veeleisende HR-organisatie) vind je er niet op terug. Het zal daar toch niet minder aangenaam werken zijn, zeker? Wellicht ligt de verklaring in het feit dat er een bewuste beperking tot bedrijven is. Niet erg. Morgen of later doet het Top Employers Institute wel aan uitbreiding en komt een grotere groep “werkomgevingen” in aanmerking om hun HR-beleid en processen te laten certifiëren.
 
Prettige vaststelling ook voor de ICT en Telco industrie: 14 bedrijven uit de sector behalen een Top Employer label. Hiertoe behoren Barco, Base, Capgemini, CGI, Cognizant, CSC, Dimension Data, Mobistar, SAP, Ordina, SAS Institute, SMALS, Tata en Accenture. Dit wil zeggen dat de ICT industrie zo stilaan tot wasdom komt wat betreft sociale verdiensten. Verbazend is wel dat marktleider IBM niet in het lijstje staat, of ook Google of kleinere beloftevolle ICT start ups. Misschien wilden ze niet meedoen, want het zou me verwonderen dat hun HR policy zo danig zou afwijken van dat van de andere ICT bedrijven. Dan zouden zij alvast benadeeld zijn in de talentenoorlog die woedt rond ICT profielen. Of ze verkiezen geen statuut als Top Employer, wel als eenvoudige “goede huiswerkgever” (versta hieronder geen vooruitstrevende leerkracht), in harmonie met hun vakbonden. Ook niet onbelangrijk in tijden waar werkgevers hun werknemers met bepaalde voordelen proberen te verleiden om niet op te komen voor de komende sociale verkiezingen. Conflict hoef je niet op te zoeken.
 
Trouwens, hebt u ooit geweten dat patronaat en syndicaten samen staakten? Neen? Dan hebt u 15 februari 2016 gemist, wanneer de staalsector in Brussel solidair betoogde tegen de mogelijke beslissing van de Europese instellingen om China te erkennen als vrije marktspeler voor staal. Mondialisering samen trachten tegen te houden. Het zal op termijn niet helpen, vrees ik. Benieuwd wanneer het zover komt in de ICT industrie. Een Chinese speler staat in België alvast nog niet bij de 54 Top Employers…
 
Kris Poté, vice-president CapGemini Belgium

blogsbusinessemployereventhrict

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken