7 concrete toepassingen voor het internet of things
1. Verkeersdoorstroming
Het internet of things zorgt voor veiliger, vlotter verkeer. Een concreet voorbeeld daarvan is de navigatieapp Waze. Waze brengt je op een efficiënte manier van A naar B. Maar er is meer. Waze-gebruikers (oftewel ‘Wazers’) registreren ook in real time informatie over wegversperringen, files en andere ‘hindernissen’. Zodat iedere gebruiker op de hoogte is. Ook Google Maps, dat alsmaar vaker wordt gebruikt als navigatiehulp, heeft nu toegang tot de verkeersinformatie van de Waze-community.
Een ander voorbeeld is het project Smart Highway van Daan Roosegaarde. De innovatieve kunstenaar bedacht snelwegen met glow-in-the-dark belijning die overdag door de zon wordt opgeladen en ’s nachts licht geeft. Verlichting en verkeerstekens lichten enkel op als de sensoren voertuigen waarnemen en kunnen worden aangepast aan de situatie. Een veilige maar dus ook duurzame oplossing.
2. Inbraakpreventie en beveiliging
Het internet of things is het nieuwe, proactieve wapen in de strijd tegen misdaden zoals diefstal, overvallen en misbruik, en verhoogt de veiligheid. Door de wifi-signalen van smartphones te scannen, weten gebruikers bijvoorbeeld precies hoeveel mensen zich op een bepaalde plek bevinden. Zo kan de politie nooit verrast zijn door de hoge opkomst bij een evenement.
Op dezelfde manier kan gemakkelijk in kaart worden gebracht welke smartphones in een winkel aanwezig zijn op het moment van een winkeldiefstal. Van zodra een verdacht telefoonnummer – i.e. een nummer dat vaak voorkomt bij winkeldiefstallen – in een winkel wordt geregistreerd, krijgt de winkeleigenaar automatisch een waarschuwing, zodat hij extra alert kan zijn voor eventuele diefstal.
Geen zin in dieven in uw huis? Met de app van Manything tover je een oude iPhone of iPad om tot een volwaardige veiligheidscamera. De app, die uitgerust is met een bewegingsdetector, stuurt in het geval van problemen een waarschuwingsboodschap naar je smartphone. Je kunt dan live via de cameralens kijken wat er aan de hand is.
3. Connected cars
Ook de wagens die vandaag van de transportband rollen, beschikken meer en meer over een internetverbinding. De toepassingen lijken onuitputtelijk en variëren van entertainment in de auto en slimmer onderhoud tot het traceren van gestolen wagens. Ook autoverzekeringsmaatschappijen gebruiken meer en meer sensoren. De sensoren meten het rijgedrag van de eigenaar. Op die manier kan de verzekering een eerlijke premie berekenen, op maat van de klant, die veiliger rijgedrag in de hand werkt.
Het internet of things is trouwens ook ontzettend waardevol bij het ontwerpen van wagens. Ford, bijvoorbeeld, kijkt via eye-tracking hoe consumenten reageren op hun interieurconcepten: wat valt hen op, waar kijken ze het langste naar en wat irriteert hen? Sensoren meten de oogbewegingen en brengen de reacties in kaart tijdens het ontwerpproces.
4. Sportprestaties verbeteren en blessures voorkomen
Het internet of things speelt ook een alsmaar belangrijker rol in de sportwereld. Zo ontwikkelde Panasonic een systeem dat de camerabeelden van voetbalmatchen en de prestaties van individuele atleten analyseert. Deze informatie is uitermate nuttig voor de trainers: op basis van de gegevens kunnen ze de tactiek van de ploeg bijsturen en hun talenten individueel coachen. Joachim Löw, trainer van de Duitse nationale voetbalploeg, gebruikte deze techniek tijdens de Wereldbeker in Brazilië (2014), waar zijn team won.
Sensoren kunnen sporters ook helpen om blessures te voorkomen. Recent werd een proof-of-concept ontwikkeld voor de cricketwereld, waarbij sensoren de bewegingen en inspanningen van de spelers accuraat registreren. De trainer of ploegarts ziet op een dashboard onmiddellijk welke spelers het meeste risico lopen op een blessure. Zo kunnen ze tijdig ingrijpen en zware blessures vermijden. Het systeem kan in principe worden toegepast voor quasi elke sport.
5. Het voedingsprobleem verkleinen
Meer en meer landbouwers vertrouwen op precisielandbouw. Ze beheren hun business vanachter de laptop, waar ze gegevens analyseren die sensoren en drones verzamelen. In één oogopslag zien ze of hun dieren het goed doen, hoeveel melk er geproduceerd wordt en wat de toestand van de bodem is. Verderop in de voedselketen zorgen RFID-chips voor een alsmaar efficiëntere monitoring en distributie van de voedselproducten.
Het Friese loonbedrijf Christel Thijssenit trekt met een drone naar landbouwers tijdens het groeiseizoen om de groei van hun gewassen in beeld te brengen. De drones zijn uitgerust met camera’s die de akkers nauwkeurig visualiseren. De software die met de drone is meegeleverd, zet de foto’s om in kaarten die per perceel inzicht geven in, onder meer, het bladoppervlak en de gewasontwikkeling.
6. Duurzamere energieproductie en -consumptie
We kennen allemaal slimme meters en slimme thermostaten, zoals de Nest-thermostaat. Meer dan inzicht geven in ons energieverbruik, helpen ze ons om ons energieverbruik te verminderen. Dit zijn de eerste stappen op weg naar het zogenaamde Smart Grid, dat er in de toekomst voor zal zorgen dat de vraag en het aanbod van energie beter op elkaar zijn afgestemd.
Sensordata kunnen ook in de industrie zorgen voor een drastische vermindering in energieverbruik en CO2- uitstoot. Een succesvol voorbeeld is het Engelse Aggregate Industries, dat 40 procent van zijn asfaltfabrieken heeft uitgerust met sensoren. Dankzij die sensoren wil Aggregate Industries zijn CO2-uitstoot in de eerste vijf jaar verminderen met 50.000 ton, het equivalent van 390.000 vluchten van Londen naar Parijs.
7. Betere gezondheidszorg
Ook de gezondheidszorg heeft baat bij internet of things-toepassingen. Een indrukwekkend voorbeeld is dat van Proteus. Deze Amerikaanse producent ontwierp een minuscule sensor die in geneesmiddelen past. Een speciale pleister op het lichaam van de patiënt meet niet enkel biometrische waarden zoals de hartslag en activiteit, maar registreert ook wanneer een medicijn voor de laatste keer werd ingenomen. De sensor stuurt namelijk een uniek signaal als het geneesmiddel in contact komt met maagsap.