Blog

[Blog] Help! Mijn domeinnaam is bezet. Wat nu?

Je hebt een creatief idee voor je bedrijf, en je wil de bijhorende domeinnaam registreren. Helaas: die domeinnaam is bezet. Geen paniek! Wij tonen je enkele manieren om de ideale domeinnaam toch in handen te krijgen.

Is mijn domeinnaam nog vrij?

Eindelijk is het zover: je business plan staat op punt, je hebt een naam bedacht voor je bedrijf en vol goede moed surf je op het internet naar de domeinnaam die hierbij het beste past. Je kan 3 mogelijke zaken te zien krijgen:

  • Een bestaande website. De domeinnaam is bezet én in gebruik. Zeer waarschijnlijk wil de eigenaar er dan ook geen afstand van doen.
  • Een pagina met de melding dat de domeinnaam te koop is. De domeinnaam is bezet, maar de eigenaar doet er niets mee. Hier is ruimte voor onderhandeling mogelijk en is er nog hoop om deze te pakken te krijgen.
  • Een pagina met de foutmelding ‘Wij kunnen deze pagina niet vinden’. Nog niet te vroeg juichen, want ofwel is de domeinnaam nog vrij ofwel heeft de eigenaar nog geen website aan zijn domeinnaam gekoppeld. Hiermee weten we dus nog niet voldoende en moeten we een extra controle doen. Dat kan door bij een hosting provider de domeinnaam te controleren op beschikbaarheid. Bovendien zie je dan meteen de beschikbaarheid van alle mogelijkheden en moet je niet elke extensie apart gaan intikken.

Controleer de beschikbaarheid van je domeinnaam

 

Je gekozen domeinnaam is bezet, wat nu?

Stel je gaat enkel biovoeding verkopen en je bedacht de naam Biofood. Dan zou biofood.be een geweldige domeinnaam zijn voor je business. Helaas, dikke pech: je krijgt de melding dat de domeinnaam biofood.be bezet is. En ook de domeinnaam bio.food is niet meer vrij. Wat nu?

Geef de moed niet op! Er zijn gelukkig verschillende manieren om toch de ideale domeinnaam voor jouw business te bemachtigen. Daarbij heb je de keuze uit twee scenario’s:

  • je kan trachten die domeinnaam over te kopen van de huidige eigenaar
  • je kiest voor een alternatieve domeinnaam.

 

De eigenaar van een bezette domeinnaam contacteren

Wil je de domeinnaam overkopen van de huidige eigenaar, dan moet je eerst zijn identiteit achterhalen.  Pas dan kom je te weten of die eigenaar bereid is zijn domeinnaam te verkopen, en aan welke prijs.

Hoe achterhaal je de identiteit van de huidige eigenaar? We bekijken de mogelijkheden afhankelijk van wat je te zien krijgt als je de domeinnaam in jouw browser intikt:

  • Je belandt op een bestaande website, die gekoppeld is aan de domeinnaam. Dat maakt het gemakkelijk. Op de website tref je ongetwijfeld wel contactinformatie aan of kan je een contactformulier invullen. De eerste hindernis is genomen!
  • Je belandt op een pagina met de melding dat de domeinnaam te koop is. Voor onze biofood.be was dat het geval: op de website werd vermeld dat de domeinnaam te koop stond, met de vraagprijs erbij. Ook hier is het dus simpel om de contactinformatie te vinden.
  • Je belandt op een pagina met de foutmelding ‘Wij kunnen deze pagina niet vinden’. Als onze domeinnaam-checker heeft uitgewezen dat deze domeinnaam niet vrij is, maar er ook nog geen website aan de domeinnaam gekoppeld werd, dan komt er wat speurwerk aan te pas!

 

Tips bij het zoeken naar de eigenaar van een bezette website

Is de huidige eigenaar van jouw gewenste domeinnaam niet te vinden via een bestaande website, dan moet je even detective spelen. Vroeger kon je heel gemakkelijk via Whois de eigenaar van een domeinnaam opzoeken. Sinds de GDPR-wetgeving vermelden verschillende registrars echter de contactgegevens van domeineigenaars niet meer, om hun privacy te beschermen.

Zo staan bij Whois de gegevens van de eigenaar van een .be, .vlaanderen en .brussels domeinnaam niet vermeld, maar wordt er doorverwezen naar de website DNSBelgium.be. Voor .nl moet je bij SIDN zijn. Daar krijg je bij een opzoeking van de domeinnaam weliswaar de gegevens van de eigenaar niet rechtstreeks te zien, maar je hebt wel de mogelijkheid om via een online contactformulier de eigenaar te contacteren.

 

Maar wat is de waarde van een domeinnaam?

Je hebt nu de gegevens van de huidige eigenaar van je gewenste domeinnaam. Volgende stap: je contacteert hem. Je legt uit dat je graag jouw website op die domeinnaam wil plaatsen, en vraagt hem of hij die aan jou wil overdragen, eventueel mits een financiële vergoeding.

Nu sta je voor het dilemma: hoeveel geld is die domeinnaam waard? Onafgezien van de subjectieve waarde die jij aan deze domeinnaam hecht, is er de objectieve waarde, en daarvoor is enig begrip van de domeinnaammarkt wel handig.

Wereldwijd zijn er zo’n 351,4 miljoen domeinnamen. Ongeveer een 40% daarvan draagt de .com extensie – dat zijn er dus 140 miljoen. De kans dat je een goede, korte .com domeinnaam op de kop kan tikken aan een zacht prijsje, is zo goed als uitgesloten.

België had in oktober 1,6 miljoen .be domeinnamen (plus een kleine 8.000 .brussels en iets minder dan 6.500 .vlaanderen domeinnamen). Ook daar zijn goede, korte generische domeinnamen dus erg schaars aan het worden. Deze cijfers moet je zeker in overweging nemen bij je beslissing. Een goede domeinnaam speelt een enorme rol bij het succes van je bedrijf!

 

Een goede domeinnaam speelt een enorme rol bij het succes van je bedrijf!

 

Enig onderzoek naar de prijs van .be domeinnamen leert je dat de vraagprijs van te koop staande domeinen meestal tussen de 200 en 750 euro ligt – met uitschieters voor erg trendy namen zoals escooter.be (1.500 euro). Als je echt je zinnen gezet hebt op een bepaalde domeinnaam, dan lijkt deze prijs ons niet onoverkomelijk. Denk eraan: hoe korter de naam, hoe hoger de marktwaarde.

Bij .com domeinnamen zal je dieper in de buidel moeten tasten – daar zijn bedragen van 10.000 euro en meer geen uitzondering. En ook nieuwe extensies zoals .games (free.games werd onlangs verkocht voor $335.000) of .app (ZB.app bracht $91.000 op) kunnen een hoge vraagprijs hebben. Maar er zitten ook koopjes tussen – domeinnamen die je in een veiling voor 100 of 200 dollar op de koop kan tikken. Bekijk zelf het aanbod bij Sedo.com, de bekendste veiling voor domeinnamen, en je krijgt wat meer feeling van wat een domeinnaam waard is.

Raak je het met de huidige eigenaar eens over de prijs voor de overname van de domeinnaam, dan volg je de verhuisprocedure bij Combell. En kan je aan de slag met je droom-domeinnaam!

Contacteer ons voor advies of begeleiding

 

Bedenk een alternatief als je domeinnaam bezet is

Wil de huidige eigenaar van jouw droomdomein niet verkopen, of vind jij de prijs die hij vraagt te hoog, dan moet je de moed nog niet opgeven. Zet even je fantasie aan het werk, en kijk of er geen alternatieve domeinextensie is die nog vrij is en die bij jouw bedrijf past.

Op de Combell domeinzoeker krijg je, heel handig, een hele reeks alternatieve, populaire domeinextensies aangereikt  – van .app tot .xyz. Je ziet meteen welke domeinnamen nog vrij zijn, en wat de registratie ervan kosten zou. Er zijn een 1.200 nieuwe extensies waaruit je kiezen kan, dus je zal ongetwijfeld wel iets naar je gading vinden! Voor onze ‘biofood’ vonden wij mooie alternatieven zoals biofood.website, biofood.expert, biofood.site.

Je kan ook nadenken over een variant op de gekozen domeinnaam. Wissel de volgorde van de lettergrepen, voeg er een woord aan toe, enz. Hou het echter kort en maak de domeinnaam niet te ingewikkeld!

Heb je geen inspiratie? Hier vind je meer tips om een goede domeinnaam te kiezen.

 

En wat met een merknaam als domeinnaam?

Een geval apart zijn gedeponeerde merknamen. Hopelijk heb je bij het uitwerken van je businessplan de nodige opzoekingen gedaan naar de bedrijfsnaam die jij voor ogen hebt. Want als die naam een merknaam is, die al door een ander bedrijf gedeponeerd is (wereldwijd of voor de Benelux), dan mag jij die naam niet gebruiken voor je bedrijf. Vooral niet wanneer je in dezelfde sector actief bent. En dus ook niet voor je domeinnaam – zelfs al zou je een andere extensie kiezen. Hier kan je nagaan of een woord een gedeponeerd merk is.

Let op: wanneer je nu jouw merknaam deponeert, geeft dit jou nog niet het recht op de reeds bestaande, bijhorende domeinnaam. Als onze Biofood geen gedeponeerd merk is, en jij de merknaam nu deponeert voor de Benelux, kan je de huidige eigenaar van een reeds bestaande website biofood.be niet verplichten om de domeinnaam af te staan.

Maar had jij de merknaam al jaren geleden zelf gedeponeerd, merk je dat een ander nu een domeinnaam met jouw merknaam geregistreerd heeft en die enkel voor veel geld aan jou wil verkopen, dan sta je wél recht in je schoenen. Als je een procedure zou inspannen tegen deze domeinbezitter, en zijn kwade trouw kan bewijzen, dan is de kans groot dat je het geding zou winnen.

Je kan trouwens je gedeponeerde merknaam beschermen tegen een dergelijke ‘domainsquatting’, en wel via het Trademark Clearing House. Combell kan je daarbij assisteren.

Maar je hebt het al begrepen: de wetgeving hierrond is erg complex. De betwistingen worden o.a. behandeld door World Intellectual Property Organization (WIPO).  Een procedure voor het WIPO is echter tijdrovend en erg duur, enkel aan te raden voor grote bedrijven met wereldwijd gedeponeerde merken. De FOD Economie heeft een heldere uitleg.

Heb jij een goed idee om je business uit te bouwen? Controleer meteen of je domeinnaam nog vrij is. En vergeet niet: registreer je je domeinnaam bij Combell, dan krijg je er een gratis mailboxgratis e- mailadressen én 24/7 support bij!

 

Bron: Combell

businesscombelldomeinnaam

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken