Devops, een nieuwe betere manier?

Spreken de verschillende afdelingen van uw bedrijf nog wel dezelfde taal? Laten we in het huidige economische klimaat vooral niet uit het oog verliezen dat we allemaal hetzelfde doel hebben: onze software en service zo kwaliteitsvol mogelijk naar de klant te brengen.

In mijn vorige blog schreef ik over het feit dat optimalisatie in de cloud een gegeven moet zijn over alle niveaus van de infrastructuur heen. De bezoekers van onze themadag ‘Advanced Virtualization & Hybrid Clouds’ konden dat zeker beamen.

In groten getale kwamen ze meeluisteren naar sessies die diep ingingen op de manieren waarop zowel programmeurs als infrastructuurmensen kunnen bijdragen aan een gezonde cloudomgeving. Het werd een gezellige mix van IT’ers van iedere achtergrond, die stuk voor stuk een eigen insteek hadden in het cloudgebeuren, maar evengoed bereid waren mee te luisteren naar de andere aspecten.

Het lab hanteert hierin steevast het credo dat het al jaren aanhoudt, maar dat de laatste jaren ook zeer concreet vorm begint te krijgen in de zogenaamde devops-beweging: het idee dat een IT-omgeving pas optimaal tot haar recht komt wanneer er bruggen gebouwd worden tussen de verschillende afdelingen die noodzakelijk zijn om een applicatie van de grond te krijgen.

Hokjesmentaliteit
Al te vaak spreken developers en sysadmins een verschillende taal, waardoor op termijn een soort hokjesmentaliteit ontstaat, een wij-tegen-hen-gevoel dat moeilijk te doorprikken blijkt wanneer er problemen ontstaan.

De bittere realiteit in Vlaanderen smeekt echter om een andere aanpak, eentje die we al dagelijks zien terugkomen in onze kmo’s, vaak uit pure noodzaak. Een typisch voorbeeld is een programmeur die iets klaarstoomt in zijn eigen omgeving, en de code daarna doorschuift naar de infrastructuurbeheerder die het moet uitrollen op een live-omgeving.

De ontwikkel- en live-omgeving verschillen dusdanig van elkaar dat de software wel draait, maar niet reageert zoals verwacht. Beide partijen hebben in feite hun werk gedaan en kunnen nu de schuld bij de ander leggen, terwijl ze er allebei baat bij hebben het probleem zo snel mogelijk opgelost te zien.

Communicatie
De beste aanpak om dit soort situaties te voorkomen is dat de programmeur in het vervolg rekening houdt met de live-omgeving waarop de applicatie uitgerold wordt, en dat de infrastructuurbeheerder op z’n minst op de hoogte is van eventuele verschillen, zodat hij goed weet welke soorten problemen hij zou kunnen verwachten.

De overstap naar een virtuele omgeving maakt deze nood weer zoveel zwaarder. In een tijd waarin een ‘beest’ van een server niet langer voldoende is om de beste prestaties te garanderen, is het uiterst belangrijk dat developers op de hoogte zijn van de beperkingen en mogelijkheden van hun infrastructuur.

Ook moeten sysadmins begrijpen wat de code zal kunnen eisen van hun hardware. Het sleutelwoord in dit alles is communicatie. IT’ers moeten elkaars taal leren begrijpen om allemaal aan hetzelfde touw te kunnen trekken om stevige prestaties neer te zetten.

Hybrid Cloud Computing spreekt zo niet enkel over het mengen van een publieke en private cloud, maar spoort ook ‘devs’ en ‘ops’ aan de handen in elkaar te slaan en hybride teamplayers te worden.

Doet het volgende filmpje bij u misschien een belletje rinkelen? Dan is de implementatie van een meer devops-georiënteerde werkwijze in uw bedrijf zeker te overwegen. Dit filmpje was te zien als opening van Devopsdays US 2010, een initiatief dat overigens uit vlaamse hoek is ontstaan. Meer informatie over deze beweging is te vinden op jedi.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business