Business

Colocatie wordt volwassen

Een van de actuele vraagstukken voor bedrijven is en blijft efficiënt datacenterbeheer. De trend om het vaak gecompliceerde datacenterbeheer uit te besteden aan een specialist is groeiende, en recent uitgevoerd onderzoek door IDG en Interxion bevestigt deze trend. Door bedrijfsgroei en centralisatie van IT naar het datacenter heerst er het besef dat met een up-to-date datacenter en een goede planning vaak minder ruimte nodig is dan gedacht. 

Duidelijk is in elk geval dat een afnemende capaciteit voornamelijk wordt verwacht bij in-house datacenters, terwijl de vraag naar gecoloceerde datacenterfaciliteiten juist een stijgende lijn vertoont. Aangezien veel van de Europese datacenterinfrastructuur ‘in-house is’, zal deze kleine verschuiving voor een flinke groei zorgen van de steeds groter wordende colocatiesector. De verschuiving kan worden toegeschreven aan een aantal factoren, van financiële problemen tot toegenomen interesse in cloudcomputing, belangrijker worden van realtimecontent en het verplaatsen van data en applicaties van op-locatie naar online.

“Deze trend is zeer bemoedigend voor de voortdurende langetermijngroei van carrierneutrale colocatie in Europa, met name als we in aanmerking nemen dat 95% van de Europese bedrijven hun datacenters in-house hebben en verschillende factoren de migratie naar geoutsourcete centers ondersteunen,” zegt Frederik Dewulf, managing director Interxion België.

“Ook is het belangrijk te bedenken dat dit langetermijntrends zijn, geen kortetermijnbevliegingen. Behalve erkenning van het feit dat colocation kan zorgen voor verlaging van de totale kosten, zien onze respondenten ook de ruime keuze in connectiviteit die carrier-neutrale faciliteiten bieden als sleutel tot succesvolle levering van de voordelen van next-generationtechnologieën.”

Belangrijk voordeel
De beschikbaarheid van actuele technologieën en infrastructuren wordt als een belangrijk voordeel van colocation gezien. Bedrijven zijn vanwege de hoge investeringen terughoudend met, of zelfs geheel niet in staat om hun apparatuur te actualiseren en de frequente ontwikkelingen op het gebied van kritieke technologie bij te houden. Voor veel bedrijven is het effectiever (en efficiënter) om de verantwoordelijkheid en de kosten door te schuiven naar de colocation datacenteraanbieder. Tenslotte is de eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle technologie, verbindingen en apparatuur up-to-date en goed onderhouden is.

Experts voorspellen dat de groeiende vraag naar hoge kwaliteit onlinecontent door zal zetten. Het is steeds populairder om samen te werken met een datacenterspecialist en de content en distributie te laten beheren, en daarnaast te profiteren van de verbeterde beschikbaarheid, schaalbaarheid en flexibiliteit van de IT-infrastructuur. Wat bedrijven ertoe drijft om enterprise, openbare en klantgerichte applicaties, alsmede video en digitale content online in de cloud te plaatsen.

Een netwerkonafhankelijk datacenter werkt met rond de vijftig netwerkaanbieders. Dit stelt klanten in staat hun eigen transitpartner te kiezen en garandeert flexibiliteit en verbeterde veerkracht; bij een storing van het ene netwerk kunnen klanten terugvallen op een ander netwerk. Voor veilige en betrouwbare cloudcomputing kan een ‘in-house’ datacenter niet de benodigde infrastructuur bieden of bekostigen.

Als zodanig blijken colocation-datacenters ook in 2011 steeds meer in trek als het gaat om het bieden van een basis voor de implementatie van deze nieuwe technologieën.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business