Business

Motorola start patentoorlog met Apple

Google, dat onlangs Motorola Mobility heeft overgenomen, gebruikt het patentportfolio van Motorola nu om Apple aan te klagen.

Volgens Motorola zou Apple inbreuk maken op enkele patenten betreffende e-mailnotificatie, locatieherinneringen en videospelers. Het gaat om in totaal 7 patenten, waarbij Motorola aan Apple zou voorgesteld hebben om het zonder rechtszaak te schikken, met een commissie van 2,25% per verkochte iPhone, iPad, iPod Touch en Mac.

Apple ging daarmee niet akkoord, en nu eist Motorola Mobility een importverbod naar de VS op de eerder genoemde Apple-producten in de VS.

Uit de lucht gegrepen

Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat een rechter het verzoek van Motorola zal uitvoeren: de patenten waarmee Motorola zwaait zijn vaag en de eisen zijn uit de lucht gegrepen, volgens analisten.

Een commissie van 2,25% had betekend dat een gemiddelde iPhone vijftien euro zou opbrengen voor Motorola. Een Macbook Pro zou al snel veertig tot zestig euro opbrengen.

Enkele maanden geleden spanden Apple en Microsoft gezamenlijk ook al een rechtszaak aan tegen Motorola wegens patentmisbruik. Microsoft verhuisde zijn Europese hoofdkantoor van Duitsland naar Nederland om geen last meer te hebben van Motorola.

Patentoorlog

De patentenoorlog is in 2009 begonnen. Toen klaagde Nokia Apple aan, waarop Apple reageerde door Nokia aan te klagen wegens patentmisbruik.

Sindsdien zijn er nog talloze patentzaken gevolgd. Vaak werden de aanklachten verworpen, maar soms werd er ook een slag thuis gehaald door één van de bedrijven. Zo is er in Duitsland een tijd lang een importverbod geweest op de Samsung Galaxy Tab en Galaxy S.

Samsung probeerde een verkoopverbod te krijgen op de iPhone in Italië, maar dat mislukte. Ook in Nederland, Frankrijk en Spanje lopen er momenteel rechtszaken tussen Apple en Samsung.

De rechtszaak die allesbeslissend zal zijn, loopt momenteel in de Verenigde Staten: er is al meer dan een maand een rechtszaak aan de gang tussen Apple en Samsung die zal moeten uitmaken of Samsung effectief de iPhone heeft gekopieerd of niet.

Het eindgevecht is veelbesproken en er komen sappige verhalen naar buiten. Zo vroeg Lucy Koh, de rechter van dienst, of de advocaat van Apple crack had gerookt toen die zei dat hij nog extra getuigen wou oproepen. Beide partijen kregen 25 uur verdediging. Apple heeft nog zeven uur over, Samsung nog drie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business