Business

Israel kan Microsoft helpen met big data

Als Microsoft gaat winkelen voor nieuwe technologieën, is Israel vaak een van de plaatsen waar het gaat kijken. Momenteel is Microsoft CEO Steve Ballmer op zoek naar experts op het gebied van automatisch leren om te helpen bij de uitdaging van ‘big data’.

“Hoe kunnen we een massa aan gegevens het best verwerken om te ontdekken wat de klanten willen?” vroeg Ballmer maandag aan een publiek in Israel.  Volgens de CEO is het antwoord automatisch leren, een domein waarin Israel expertise heeft.

“Ik gebruik de term ‘automatisch leren’, maar het is hetzelfde als big data,” zei Ballmer. “Veel bedrijven in Israel hebben een uitgebreide ervaring met big data,” voegde hij daaraan toe, “en we verwachten dat Israel in dit domein de leiding neemt.”


Microsoft CEO Steve Ballmer met Microsoft Israel CEO Danny Yamin (Foto: Chen Galili, Shilopro)

Ballmer zei dat hij enthousiast was om in Israel te zijn omdat er veel interessante dingen aan de gang zijn en er een opmerkelijke start-up scene aanwezig is. De CEO was in Israel voor Microsofts eigen tech start-up evenement ThinkNext. Dat combineert een wedstrijd voor innovatieve start-ups met presentaties en gesprekken over verschillende thema’s.

Ballmer nam zelf ook deel aan zo’n gesprek met Avi Hasson, leidinggevend wetenschapper aan het Israelische ministerie van Industrie, Handel en Arbeid. Ze spraken over verschillende thema’s, waaronder ook big data en de impact op het bedrijfsleven.

“Een durfkapitalist vertelde me dat bedrijfssoftware volgens hem volledig moet worden herbekeken. Momenteel hebben we een probleem: op een bedrijfswebsite zie je al de dingen die ze doen, maar je vindt meestal niet wat je zoekt. Hoe kunnen we die kloof tussen wat beschikbaar is en wat gezocht wordt overbruggen?” Het antwoord ligt volgens Ballmer bij automatisch leren om door de data te filteren op zoek naar de informatie.

De kracht van suggestie
Een voorbeeld van hoe dat in de realiteit zou werken is het Xbox suggestieplatform, dat ondertussen uitgebreid is om ook via Windows 8 te worden gebruikt. Het platform kijkt naar de voorkeuren van de gebruiker en raadt op basis daarvan muziek, films, spellen en andere dingen aan. Het werd ontwikkeld door Microsofts R&D-afdeling in Israel. Op dezelfde manier kunnen volgens Ballmer diensten en interacties met klanten verbeterd worden dankzij automatisch leren.

Het pas uitgebrachte Windows 8 was natuurlijk ook een belangrijk onderwerp tijdens de discussie. Ballmer wees er nog eens op hoe het besturingssysteem de richting die Microrosft uitgaat radicaal verandert. Het is geen toeval dat Windows 8 gelijk met het nieuwe Windows Phone-platform en de Surface tablet werd gelanceerd.

“Tot nu toe waren we een softwarebedrijf, maar nu gaan we ook richting toestellen. Veel innovatieve software zal geleverd worden via toestellen, en veel diensten zullen geleverd worden via de cloud,” aldus de Microsoft CEO.

Hardware, cloud, nieuwe vormen van interfaces (zoals aanraking en steminvoer) en big data zijn de vier trends die momenteel Microsofts aandacht krijgen. Windows 8 is de eerste stap van het bedrijf in het creëren van een toekomst rond deze trends. “Het besturingssysteem is volledig van nul heropgebouwd om consistentie te leveren op verschillende toestellen, van telefoons tot tablets tot laptops to desktops,” zei Ballmer. “Aanraking wordt al als oud beschouwd, ook al is het nog steeds heel nieuw en wordt het nog te weinig gebruikt. Ook de mogelijkheden van steminvoer worden nog maar nauwelijks aangeboord.”

Steminvoer is misschien niet gepast voor een laptop in een werkomgeving of voor een e-reader op de trein, maar het zou volgens Ballmer wel mogelijkheden bieden in de thuisomgeving. Israel heeft met PrimeSense al een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Microsofts UI. PrimeSense is het bedrijf achter de 3D camera-technologie in de Kinect.

Volgens Ballmer is de cloud nog een ander domein waarbij Microsoft technologieën uit Israel kan gebruiken. “De cloud gaat niet alleen over het herschrijven van apps op een nieuwe manier, het gaat ook over het schrijven van een nieuw soort apps. Veel van de zaken die we binnen het bedrijf bespreken gaan over core tech, terwijl veel minder aandacht wordt besteed aan innovatie van apps,” aldus de CEO. “Wat ik hier al heb zien gebeuren in het domein van apps is indrukwekkend.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business