Business

Groeikansen voor bedrijven dankzij de edge

Dell kantoor
© iStock
Edge computing wordt steeds populairder en brengt rekenkracht dichter bij de databron. Het verandert de manier waarop bedrijven werken en groeien.

Met als resultaat nog niet eerder behaalde bedrijfsresultaten – van het drastisch veranderen van de ervaring in stadions tot het optimaliseren van de productievloer – waar real-time computing ver van een traditioneel datacenter plaatsvindt.

Als bedrijven direct waarde uit edge-gegevens willen halen, moeten ze er snel op reageren. Maar dat is niet eenvoudig. Gartner voorspelt dat 75% van alle data in 2025 zal worden geproduceerd en verbruikt buiten een public cloud of datacenter. Met de juiste strategie kunnen bedrijven veel kansen aan de edge benutten en besluitvorming versnellen.

Elke sector kan profiteren van real-time computing

Edge is de ‘next frontier’ van bedrijfstransformatie. Maar terwijl het aantal use cases aan de edge blijft groeien, neemt ook de complexiteit van edge-activiteiten toe. Er bestaat geen uniforme strategie voor de edge, dus elke sector moet een op maat gemaakte strategie volgen om zijn edge-technologie effectief te beheren en te beveiligen.

Kraft Group, een holding met diverse zakelijke belangen waaronder Gillette Stadium, legt data vast aan de edge. Het bedrijf gebruikt real-time analytics om sportfans te bereiken: op hun zitplaats, op hun mobiele apparaten en op parkeerplaatsen. Zo helpt edge computing het stadion om een aantrekkelijke ervaring en beveiliging te bieden. Bezoekers kunnen hun mobiele apparaten gebruiken om aanwijzingen te krijgen naar vrije parkeerplaatsen en hun zitplaatsen zodra ze bij het stadion aankomen. Fans kunnen op hun zitplaats mobiele apparaten gebruiken om verbinding te maken met de wedstrijden en sociale media. Ze krijgen snel toegang tot fan-cam views zonder ook maar één seconde van de wedstrijd te missen. Om een vlekkeloze ervaring te bieden en de connectiviteit te optimaliseren, wordt het Wi-Fi-netwerk regelmatig getest. Verder zorgen snelle analyses aan de edge er via real-time meldingen voor dat lage voorraden bekend worden, waardoor stands effectiever kunnen werken.

Een ander voorbeeld van het gebruik van de edge is te vinden in de productiesector. Fabrikanten gebruiken sensoren en camera’s om de efficiëntie van alle machines op de productievloer en de hoeveelheid goederen op een lopende band in de gaten te houden. Edge computing bekijkt de gegevens van veel bronnen om te zoeken naar trends. Om de efficiëntie van het systeem te maximaliseren, kunnen fabrieken data-inzicht gebruiken om het systeem te versnellen, de kwaliteit te verbeteren en storingen in real-time op te lossen. Gegevens worden op de werkvloer verwerkt, waardoor fabrikanten meer inzicht krijgen en sneller, nauwkeuriger en efficiënter kunnen handelen.

Daarnaast kunnen retailers producten volgen om voorraden en bevoorrading beter te beheren of consumenten sneller te helpen, waardoor de winkelervaring verbetert. Van automatisch afrekenen in winkels tot voorraadanalyses die garanderen dat de schappen altijd gevuld zijn en dat de aantallen in de webshop kloppen: edge-technologie helpt om de fysieke en online winkelervaring te combineren.

Uitdagingen aan de edge begrijpen

Veel bedrijven willen gegevens bij de bron beheren en beveiligen, maar hebben beperkte IT-ondersteuning om dit te doen. Hierdoor neemt de complexiteit van edge-implementaties toe en gaat dit vaak gepaard met onduidelijke doelstellingen en tegenstrijdige processen van IT en operationele technologie (OT). Nu de hoeveelheid gegenereerde data jaarlijks negen keer zo groot wordt en (volgens IDC) naar verwachting 221 zettabytes bereikt in 2026, moeten bedrijven op een eenvoudige en effectieve manier het diverse ecosysteem van edge-technologieën kunnen beheren en beveiligen.

Focussen op het einddoel is de basis van effectieve edge-projecten. Voordat technologie besproken wordt, moet je ervoor zorgen dat de beoogde doelen overeenkomen en op elkaar zijn afgestemd. In de productiesector moet je bijvoorbeeld overwegen of je de kosten wilt minimaliseren of de opbrengst wil verhogen door machinestoringen en de downtime die dit oplevert proactief te voorkomen.

Om je bedrijf te helpen geld te besparen op edge computing, kun je kijken of er mogelijkheden zijn om apps te combineren op één infrastructuur. Zie de edge als een systeem dat bedrijfsactiviteiten effectiever maakt, in plaats van als een verzameling losgekoppelde apparaten en apps. Belangrijke onderdelen van een systeem dat consolidatie ondersteunt zijn virtualisatie, gecontaineriseerde applicaties en software-defined infrastructuur. Edge-consolidatie biedt meer flexibiliteit en is effectiever.

Dit zijn slechts enkele uitdagingen waar je rekening mee moet houden als je wilt groeien en flexibele processen wilt ontwikkelen aan de edge.

Jouw edge plannen

De gegevens die aan de edge worden verzameld en verwerkt, kunnen zowel bedrijven als ons dagelijks leven veranderen. Technologie implementeren die de edge beveiligt en stroomlijnt, kan tot indrukwekkende bedrijfsresultaten leiden.

Dell Tom
Tom Olislagers – © Dell

Dit artikel is geschreven door Tom Olislagers van Dell. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business