Business

Nood aan pauze: verwacht in 2024 geen radicale AI-ontwikkelingen in healthcare

© Unsplash/Piron Guillaume
Het afgelopen jaar was op het gebied van Artificiële Intelligentie (AI) een absolute rollercoaster. Geen enkele sector is eraan ontsnapt, ook niet de gezondheidszorg en biowetenschappen. Toch mag 2024 niet opnieuw een jaar worden vol radicale marktontwikkelingen. Het is tijd om te pauzeren, zodat we kunnen kijken naar wat we hebben verwezenlijkt en wat we nog willen doen. Elke industrie, niet enkel healthcare, moet even stilstaan om nadien nog grotere sprongen te kunnen maken met AI.

Machine Learning, digital twins, generatieve AI, robotdokters, medicatie met sensoren, en chirurgie die enorm snel evolueert. Elk jaar lezen we voorspellingen van marktonderzoekers, experts en analisten die stellen dat de gezondheidszorg en biowetenschappen in het volgende jaar grondig gaan veranderen. In een sterk gereguleerde en terecht beschermde sector als healthcare is snelheid niet het hoofddoel, maar wel veiligere, effectievere en meer toegankelijke zorg voor patiënten.

Net zoals in elke andere industrietak moeten we in 2024 even op de rem staan en een paar tussenstops inlassen om de volgende bestemming van healthcare vast te leggen.

1. Samensmelting van zorgverlening en farmaceutica

Al jaren voelt healthcare aan als een sector die verdeeld is in twee kampen. Met aan de ene kant de zorgverstrekkers en aan de andere kant de ontwikkelaars van medicijnen. Sinds 2020 merken we dat beide groepen vaker naar elkaar toe bewegen. Leiders in de beide helften van het ecosysteem reiken elkaar de hand om nieuwe mogelijkheden te benutten.

De grote winnaars in dit verhaal zijn de patiënten en de toekomst van geneeskunde in het algemeen. Het zet ons op weg naar een meer rechtvaardig, toegankelijk en betaalbaar zorgsysteem. Maar voor de organisaties zelf brengen deze ontwikkelingen toch ook uitdagingen met zich mee. Het beste voorbeeld hiervan is de interoperabiliteit van technologie in en doorheen de sector.

2. Investeren in technologie

Op technologisch gebied staat healthcare nog niet waar we zouden willen staan. Eigenlijk moeten we de volledige IT-architectuur van de zorgsector afbreken, heropbouwen en verbeteren. Het is nu aan de technologiebedrijven om met diensten te komen die deze transitie ondersteunen. Zo heeft de sector nood aan analytische platformen die met elkaar communiceren en inzichten genereren zonder risico op problemen met privacy. In 2024 zal de focus van technologie voor healthcare zich dan ook vooral toeleggen op controle en traceerbaarheid, evenals op low-code en no-code interfaces.

Naast die focus, zijn natuurlijk ook investeringen nodig. De sector zal moeten investeren in zowel technologie als diensten die op een snellere en meer productieve manier inzichten opleveren. Je kunt heel wat mooie tools implementeren, maar die tools zijn niets waard als niemand ze gebruikt.

3. Gebruikers willen meer controle

In 2024 en de daaropvolgende jaren gaan healthcare en biowetenschappen rekening moeten houden met een shift die in retail al een tijdje aan de gang is. De consument komt steeds vaker centraal te staan en organisaties moeten leren omgaan met de hoge verwachtingen van het publiek dat ze bedienen. Daarnaast moeten ze oplossingen zoeken om in een sterk gereguleerd klimaat winstgevend te blijven.

Zoals de zaken er nu voorstaan, ziet het er dus niet naar uit dat 2024 veel radicale veranderingen gaat veroorzaken in de gezondheidszorg en biowetenschap. Wel staan we voor een jaar waarin we even de pauzeknop induwen om de sector weer op te bouwen met focus op convergentie en de verwachtingen van patiënten. Onderweg gaan we ideeën tegenkomen waar we tot nu nog niet aan gedacht hebben.

Voor healthcare (en andere sectoren) is dit de enige manier om echte groei mogelijk te maken. En dan zal de rest automatisch volgen: van Machine Learning, digital twins en generatieve AI, tot robotdoctors, medicatie met sensoren, en chirurgie aan topsnelheid.

Door: Kayt Leonard, Global Health Care & Life Sciences Strategic Advisor bij SAS


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business