Interview

Interview met Mathias Coopmans (SAS): “Transparantie is juist een voordeel”

Interview met SAS over AI in België
Hyperautomation is een van de drijvende krachten binnen de digitale transformatie van veel bedrijven. Wij zaten samen met Mathias Coopmans, Architecture Manager bij SAS, om te horen wat hyperautomation voor hen inhoudt.

Met een stijging van de commercialisering van AI-toepassingen lijken steeds meer bedrijven in te zetten op hyperautomation van hun processen. Volgens Coopmans komen er mogelijk nog een heleboel bij. “Ik denk dat dat heel breed kan gaan. Er is steeds wel een maturiteit voor nodig voor een organisatie om daarmee aan de slag te gaan, maar op termijn zie ik daar weinig uitzonderingen in, qua grootte of industriesector. De kleine bakker op de hoek zal zeker niet de voorhoede nemen van de digitale transformatie, maar ik kan me inbeelden dat het ook daar toegevoegde waarde kan opleveren. Dankzij low code/no code-interfaces kunnen tools de drempel naar hyperautomation verlagen en heb je dus geen sterke IT-ondersteuning nodig.”

“Dankzij low code/no code-interfaces kunnen tools de drempel naar hyperautomation verlagen en heb je dus geen sterke IT-ondersteuning nodig.”

“Hyperautomation vertrekt van het idee om repetitieve taken te automatiseren. Het is een éénmalige investering waarmee je gewoon zaken sneller én slimmer kan laten gebeuren. Je kan gaan kijken naar nieuwe markten, sneller op dingen reageren, wat ook op vlak van inkomsten of de service delivery-kant kan gaan werken. Chatbots zijn hier een mooi voorbeeld van. Ze verbeteren de service voor jouw klanten en kunnen extra leads genereren. Ook bij de overheid kan digitale transformatie een belangrijke rol spelen, dus het is niet enkel iets voor commerciële bedrijven.”

“Hyperautomation vertrekt van het idee om repetitieve taken te automatiseren. Het is een éénmalige investering waarmee je gewoon zaken sneller én slimmer kan laten gebeuren.”

Voordelen van AI

Hyperautomation kent een sterke opkomst, en dat dankzij de vele voordelen die de toepassing van kunstmatige intelligentie allemaal met zich meebrengt, zo meent Coopmans. “De grote voordelen zijn volgens mij snelheid en schaalbaarheid. Daarnaast is er ook de manier waarop we naar ethiek kijken. De transparantie om aan te kunnen tonen waarom een algoritme iets beslist, is een onderschat voordeel. Door dat zichtbaar te maken krijg je een waardevol inzicht in het proces. Hyperautomation gaat “dom” en repetitief werk weghalen en zo een impact hebben op de rol van mensen.”

Interview met Citymesh over AI in België
Beeld: © SAS. Mathias Coopmans (Architecture Manager bij SAS) over AI en low code/no code in België

“We zien nu ook een kantelpunt komen bij organisaties die informatie uit hun data kunnen halen. Hyperautomation toont aan dat het een goed begin is om met analytics je data te analyseren, maar dankzij automatiseren kunnen jouw data scientists die mooie bevindingen uit de data in acties omzetten. Als ze op de bevindingen blijven steken, dan zal die informatie immers geen business-waarde geven. De echte waarde van de algoritmes komt pas als ze echt worden gebruikt. Je kan met data veel zaken aantonen, maar het uitvoeren van de nodige taken moet ook écht gebeuren. De markt is dynamisch en verandert enorm snel, dus de analytische modellen moeten steeds vernieuwd worden. Daar zit nog te veel manueel en repetitief werk bij, wat allemaal met hyperautomation kan worden opgelost.”

“Je kan met data veel zaken aantonen, maar het uitvoeren van de nodige taken moet ook écht gebeuren.”

Wil je meer weten over SAS? Neem dan een kijkje op hun website.

Lees meer in het TechPulse Business ICT Jaarboek 2022-2023

Dit interview verscheen oorspronkelijk in het TechPulse Business ICT Jaarboek 2022-2023. Je vindt in het ICT Jaarboek onder andere:

  • Smaakmakende en gedetailleerde informatie over de Belgische ICT-markt
  • Resultaten van een grootschalig exclusief onderzoek naar marktverhoudingen en trends
  • Diepgaande analyse en ongezouten opinie over de actualiteit
  • Interviews met managers van toonaangevende Belgische ICT-bedrijven

Je kan het ICT Jaarboek hieronder gratis downloaden:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business