Interview

Kris Vranken, Stratics: “Data en strategie moeten hand in hand gaan”

Wil je als bedrijf vooruit gaan, dan moet je een gerichte koers varen uitgetekend aan de hand van relevante data. Dat en andere inzichten haalden we uit een interview met Kris Vranken, Managing Director van Stratics.

“Meten is weten”. Het is inmiddels al een oeroud gezegde, maar het is een stelling die maar moeilijk valt te ontkennen. Bovendien lijkt ze vandaag juist meer relevant dan ooit, want de nood aan het raadplegen van data bij het nemen van cruciale strategische beslissingen heeft zich op alle niveaus van business doorgezet. Ook binnen marketing, waar marketeers in het verleden wel eens eerder op hun buikgevoel durfden afgaan. Een evolutie die niet meer dan logisch en vooral ook noodzakelijk was volgens Kris Vranken, stichter en Managing Director van Stratics.

Het bedrijf Stratics is gespecialiseerd in insights-driven marketing, waar marketingbeslissingen voortkomen uit relevante metingen. De slagzin van het bedrijf ‘from numbers to people’ vat het concept eigenlijk heel goed samen. Uit metingen moet een heldere marketingstrategie komen, die dan vervolgens wordt omgezet naar een concrete tactiek. Hoe Stratics haar klanten begeleidt in dit proces, legt Vranken ons uit.

MIP

Met het Marketing Insights Platform heeft Stratics een oplossing ontwikkeld die een grote stap betekent in de automatisering van marketing. Organisaties kunnen het platform zonder al te veel herstructureringen in hun eigen IT-systeem implementeren. Het MIP-platform is uitgerust met algoritmen die grote brokken data kunnen verwerken die de menselijke capaciteiten overstijgen. MIP gaat data verzamelen over alle mogelijke contactmomenten die een bedrijf met haar klanten heeft. Promoties, advertenties, fysiek contact, mails, sociale media, … Elk contact tussen koper en verkoper wordt geregistreerd. Al die data wordt dan vervolgens gebundeld op basis van honderden parameters.

De kracht van MIP zit in het feit dat die op basis van die data van elke individuele klant een uniek klantenprofiel geschetst kan worden. Voor elk individu levert het systeem gegevens aan: op welke communicaties reageren zij wel of niet, en welke producten wekt hun interesse? Na het aanleveren van de data komt het menselijke aspect aan bod. Want voor een kwalitatieve data van die analyse is nog steeds menselijke creativiteit nodig. Op basis van de data kan een gericht marketingplan worden opgesteld om een doelgroep of een individuele klant te benaderen. Op grote schaal kunnen de gegevens ook dienen om de communicatiestrategie te evalueren. Via welke kanalen worden klanten het best bereikt, en welke middelen zijn minder effectief? Zo weet je als bedrijf welke communicatiekanalen de hoogste ROI halen.

Gegevens aan de klant geven

We kunnen enigszins begrijpen dat je je na het lezen van de vorige paragraaf als consument wat angstig voelt. Maar wees gerust: het MIP-platform voldoe volledig aan de GDPR-standaarden, maakt Vranken ons duidelijk.  

Het systeem slaat enkel en alleen gegevens op over jou waar je als consument de verkoper toestemming toe hebt gegeven. Als klant kan je ook te allen tijde de data opvragen die een bedrijf over je bezit. Zo kan je aanvragen om bepaalde data te laten verwijderen. Kris Vranken noemt dit ‘de data weer aan de consument geven’.

Geen shift naar online, maar naar omnichannel

Door de coronapandemie zijn heel veel verkopers noodgedwongen op de kar van e-commerce moeten springen. Maar voor Vranken is het hoognodig dat elk bedrijf op termijn weer naar een evenwicht zoekt tussen online verkoop- en communicatiekanalen en meer traditionele. Want wie nu zijn eerste stappen zet in de online verkoop, zal nooit kunnen opboksen tegen de grote spelers zoals Amazon en bol.com die groot werden in e-commerce. De fysieke winkel heeft dus zeker nog een toekomst. De meest effectieve marketingstrategieën zijn gestoeld op een omnichannelaanpak waar alle verkoopkanalen elkaar versterken. Dit is nog een relatief nieuw concept binnen marketing, maar één dat in de komende jaren aan belang zal winnen.

Welke richting je als bedrijf ook uitgaat, Kris Vranken heeft een duidelijke boodschap voor elke onderneming: weet waar je naar toe gaat. Als organisatie moet je stappen blijven zetten, maar altijd met een duidelijke visie in gedachten. Op basis van relevante data uiteraard. Strategie en data moeten hand in hand gaan. 

Kris Vranken, Managin Director Stratics. Afbeelding: Stratics

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business