Het nieuwe IBM: hyperfocus op open hybride cloud en AI

IBM ondergaat één van de meest drastische transformaties uit zijn geschiedenis. Bart Windal gidst ons door het vernieuwde IBM.

2021 was een sleuteljaar in de lange geschiedenis van IBM. De IT-gigant voerde een drastische koerswijziging door waarbij ze hun infrastructuurdiensten afsplitsen in een nieuw onafhankelijk bedrijf dat de naam Kyndryl draagt. Hiermee wil IBM zich in 2022 meer als een cloudspecialist in de markt zetten, met specialisatie in open hybride cloud en AI.

Ook voor Bart Windal was 2021 een bijzonder jaar. Op 1 januari 2021 nam hij de fakkel over van Country General Manager bij IBM België en Luxemburg. Zo kreeg hij de taak om de reorganisatie van IBM mee in goede banen te leiden. Met ons blikt hij terug op een uitdagend, maar vooral ook leerrijk eerste jaar in zijn nieuwste functie: “Dit was een kanteljaar voor IBM, zowel globaal als voor IBM België. De afsplitsing van Kyndryl was een stevig traject; de transformatie die we nu doorgaan raakt iedereen binnen de organisatie. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat we iedereen meenemen en dit proces als een team doorlopen. Ik vind het een fantastische opportuniteit om dit project te mogen leiden in België.”

bart windal ibm belgië
Bart Windal, Country General Manager. Image Credit: IBM

Een proces zonder einde

Met de afsplitsing van Kyndryl zou je denken dat de verbouwingswerken bij IBM afgerond zijn, maar de transformatie is nog lang niet ten einde. Bart Windal: “Transformatie kent geen einde binnen de ICT-sector. IBM is in zijn meer dan honderdjarige bestaan voortdurend in transformatie geweest, dat zit in het DNA van de organisatie. We moeten durven blijven transformeren om extra waarde voor onze klanten toe te voegen en leading-edge te blijven binnen onze markt.”

De herstructurering die IBM afgelopen jaar doorvoerde moet de vernieuwde ambities van IBM wel glashelder maken. IBM wil naar eigen zeggen een ‘hyperfocus’ leggen op de open hybride cloud en AI, onderbouwd door security. “In 2021 hebben we in feite een simplificatie van ons bedrijf doorgevoerd”, legt Windal uit. “2 componenten staan nu centraal: technology en consulting – beiden hebben als doel om onze klanten te helpen bij hun Hybrid Cloud en AI strategie. Daarnaast staat ook het IBM ecosysteem centraal in onze transformatie en onze ambitie op het gebied van hybrid cloud en AI. Deze propositie kunnen we nu beter in de markt zetten.”

Open én hybride

De vernieuwde focus moet IBM weer nadrukkelijker zichtbaar maken in de cloudindustrie. IBM heeft binnen de globale cloudindustrie een marktaandeel van ongeveer 4-5% (volgens cijfers van Statista), maar zag de voorbije jaren ‘de grote drie’ uit de cloudindustrie AWS, Microsoft Azure en Google Cloud uitlopen. Maar dat is voor Bart Windal geen hoofdzorg. “We zien AWS, Microsoft en Google niet alleen als concurrenten, maar ook als partners. Wij onderscheiden ons van die andere spelers doordat we een open hybride cloudprovider zijn.”

Elk woordje in die propositie heeft een belangrijke betekenis. “Die open cloudomgeving is voor ons van enorm belang. Onze aanpak is platform centric. In de onderste laag van ons businessportfolio bieden we het opensourceplatform van Red Hat aan aan onze klanten (IBM nam Red Hat in 2019 over, een overname die als één van de meest impactvolle binnen de technologiesector wordt beschouwd, nvdr). Dankzij dit platform hoeven klanten applicaties maar één keer bouwen die ze vervolgens kunnen draaien waar hen dat het beste uitkomt. Dat kan on-premise of in de cloud. Hier bieden we onze klanten de volledige vrijheid in. Zij kunnen gebruik maken van ons eigen hybrid cloudplatform, maar ze kunnen hun applicaties evengoed laten draaien op AWS, Azure etc. In de praktijk zien we dat klanten vaak opteren voor een multicloudstructuur waar een deel van de applicaties ook nog steeds on-premise draait. Studies hebben aangetoond dat je met een open hybride cloud tot 2,5 keer meer waarde kan creëren voor klanten. En dat vat de kern van onze transformatieplannen samen: de beste oplossingen voor klanten zoeken.”

“Hoe en waar klanten hun applicaties draaien, bij IBM zorgen we ervoor dat de klant eigenaar blijft van zijn data. Compliance zit in onze platformen ingebouwd om hen zoveel mogelijk te ontlasten, maar het is nooit de bedoeling dat wij toegang krijgen tot hun data. De encryptiesleutels zijn volledig in handen van de klanten”, voegt Windal nog toe.

AI
Image: IBM

Vruchten plukken van AI

Naast de open hybride cloud zal artificiële intelligentie de te volgen trend zijn. Bart Windal omschrijft AI dan ook als het ‘low hanging fruit’ voor digitale transformatie in de komende jaren. “Artificiële intelligentie is een technologie die andere technologische processen moet versnellen, een motor voor digitalisering. Wij willen onze klanten helpen om beter te begrijpen hoe AI werkt zodat ze de implementatie van AI efficiënt kunnen opschalen in hun eigen organisatie.” Naast artificiële intelligentie gelooft Windal ook sterk in de disruptieve kracht van kwantumtechnologie.

“Met IBM willen we mensen helpen om mee te zijn met alle laatste digitale trends. Als leading-edge IT-bedrijf is dat onze maatschappelijke rol. Om dat te kunnen verwezenlijken, is het nodig dat we de juiste technische skills blijven ontwikkelen en in de markt zetten”, besluit Windal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business