De sites van een Chinese mensenrechtenvereniging en vier gerelateerde organisaties zijn getroffen door een cyberaanval. Volgens de vereniging wijst alles erop dat de Chinese overheid achter de aanval zit. Het gaat volgens IDG om Chinese Human Right Defenders, dat afgelopen weekend zo’n zestien uur lang offline ging. Andere getroffen Chinese organisaties zijn Civil Rights and Livelihood […]


De sites van een Chinese mensenrechtenvereniging en vier gerelateerde organisaties zijn getroffen door een cyberaanval. Volgens de vereniging wijst alles erop dat de Chinese overheid achter de aanval zit.

Het gaat volgens IDG om Chinese Human Right Defenders, dat afgelopen weekend zo’n zestien uur lang offline ging. Andere getroffen Chinese organisaties zijn Civil Rights and Livelihood Watch, het Independent Chinese Pen Center, New Century News en Canyu.

“De Chinese overheid is de meest waarschijnlijke verdachte achter de aanval”, klinkt het bij Chinese Human Right Defenders. Al geeft de organisatie geen technische details. Ook in het verleden was de site regelmatig onbereikbaar, vooral op gevoelige momenten in China.


Op het hoogtepunt van de aanval bereikte het internetverkeer van Chinese Human Rights Defenders zo’n twee gigabyte per seconde. Zowel hier als bij New Century News is er op de server malware gevonden die werd achtergelaten voordat de aanval werd uitgevoerd.


Pieterjan Van Leemputten schrijft over de Belgische telecommarkt en volgt de grote telefoonmakers. Hij onderscheidt zin en onzin over sociale media, wat vooral zijn buitensporig facebookgedrag moet verantwoorden. Daarnaast verdiept hij zich af en toe in privacy en beveiliging.