Nieuws

Studenten ICT zijn grootste spiekers

Volgens een recent onderzoek bezondigen ICT-studenten zich het vaakst aan plagiaat. Het onderzoek werd uitgevoerd in de Amerikaanse universiteit van Stanford. Van alle geplagieerde werken is 23 procent afkomstig van ICT-studenten, terwijl ze maar 7 procent van alle leerlingen uitmaken.

Het probleem treedt het vaakst op in de ICT-afdeling omdat computercode ook erg gemakkelijk te kopiëren is. Maar veel studenten beseffen blijkbaar niet dat het net daarom ook even gemakkelijk te ontdekken valt. “Ik stond er niet eens bij stil dat het zo gemakkelijk was… om betrapt te worden”, zegt een van de spiekende studenten.

Volgens professor Eric Roberts, die informatica doceert aan Stanford, ligt het aan zijn vak zelf. “Programmeren gaat vaak gepaard met grote frustraties. Als één teken ontbreekt, werkt de code vaak volledig niet. Het is dan ook erg verleidelijk om al bestaande code te kopiëren in plaats van alles zelf te schrijven.”

Het departement ICT in Stanford gebruikt een speciaal programma, genaamd MOSS (Measure of Software Similarity), om plagiaat op te sporen. Hiermee wordt gekopieerde code zeer gemakkelijk ontdekt. Die automatisering leidt ook tot een groter aantal studenten dat betrapt wordt. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business