Nieuws

Studenten ICT zijn grootste spiekers

Volgens een recent onderzoek bezondigen ICT-studenten zich het vaakst aan plagiaat. Het onderzoek werd uitgevoerd in de Amerikaanse universiteit van Stanford. Van alle geplagieerde werken is 23 procent afkomstig van ICT-studenten, terwijl ze maar 7 procent van alle leerlingen uitmaken.

Het probleem treedt het vaakst op in de ICT-afdeling omdat computercode ook erg gemakkelijk te kopiëren is. Maar veel studenten beseffen blijkbaar niet dat het net daarom ook even gemakkelijk te ontdekken valt. “Ik stond er niet eens bij stil dat het zo gemakkelijk was… om betrapt te worden”, zegt een van de spiekende studenten.

Volgens professor Eric Roberts, die informatica doceert aan Stanford, ligt het aan zijn vak zelf. “Programmeren gaat vaak gepaard met grote frustraties. Als één teken ontbreekt, werkt de code vaak volledig niet. Het is dan ook erg verleidelijk om al bestaande code te kopiëren in plaats van alles zelf te schrijven.”

Het departement ICT in Stanford gebruikt een speciaal programma, genaamd MOSS (Measure of Software Similarity), om plagiaat op te sporen. Hiermee wordt gekopieerde code zeer gemakkelijk ontdekt. Die automatisering leidt ook tot een groter aantal studenten dat betrapt wordt. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business