Nieuws

Microsoft Office 2010 bèta

Met de lancering van Office 2010 bèta kan iedereen de nieuwe kantoorsuite van Microsoft nu zelf uitproberen. Het bedrijf heeft zich voor deze nieuwe versie vooral toegelegd op verfijning en verbetering.

Sinds we een blik wierpen op de Technical Preview, die voor een besloten kring van testers toegankelijk was, zijn er geen radicale wijzigingen meer doorgevoerd. De toegang tot Office Live, de uitbreiding van Office naar het web, blijft op het moment van schrijven nog grotendeels buiten ons bereik. Microsoft zal die later via een testversie van Sharepoint 2010 beschikbaar stellen.

ZDNet zag tijdens een speciale previewsessie al dat de Live-applicaties Officedocumenten overal online beschikbaar maken voor bewerking en samenwerking, maar dat je voor geavanceerde functies nog altijd de desktopsuite nodig hebt.

[related_article id=”161452″]

Backstage
De doorsnee gebruiker van Office 2010 zal het meest te maken krijgen met het nieuwe schermvullende startmenu dat Microsoft ‘Backstage’ noemt. In deze vervanger van de Office 2007-parel print je documenten, beveilig je ze en sla je ze op. Het is ook mogelijk om van hieruit bestanden te bewaren op de Windows Skydrive, een gratis online harde schijf van 25 GB.

Na langer gebruik vinden we dit menu qua indeling en gemak in elk geval een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorgangers.

Microsoft trekt in Office 2010 het functielint door in al zijn applicaties, waaronder Outlook. Naast het lint heeft de mailclient als belangrijkste nieuwe troef de Outlook Social Connector, waarmee sociale netwerken kunnen worden gecombineerd met de contactdatabase; LinkedIn heeft zich al aangemeld voor het bouwen van een plug-in. Binnenkort zullen we dus gezichten te zien krijgen op de zakelijke Outlookpagina’s.

De andere wijzigingen zijn minder spectaculair, al lijkt een functie als Quick Steps, dat verschillende dagelijkse handelingen automatiseert, een flinke tijdsbesparing te kunnen opleveren.

Vernieuwde navigatie
Words voornaamste blikvanger is het vernieuwde navigatiepaneel, dat van een vergeten functie opnieuw geëvolueerd is tot een handig hulpstuk. Het houdt onder meer tussenkoppen als blokken bij in een zijbalk, zodat je in lange documenten met een enkele klik naar het juiste punt in de tekst kunt springen.

Nog belangrijker is de mogelijkheid om deze rustpunten te verslepen, zodat je eenvoudig je tekst kunt herordenen. Een goede zoekfunctie maakt de comeback compleet.

In Excel zagen we al eerder Sparklines, minigrafieken die in een enkele cel passen en een handig grafisch overzicht bieden. Net als bij het navigatiepaneel van Word beschikt Excel nu over een handige manier om data te ordenen. De Slicer kan snel filters aanbrengen binnen pivot-tabellen, en met PowerPivot is het eenvoudig om grote hoeveelheden gegevens te doorploegen.

PowerPoint, het laatste onderdeel waar veel consumenten mee zullen werken, heeft rechtstreekse videobewerking gekregen en enkele flitsende geanimeerde overgangen tussen dia’s. De functies kunnen niet tippen aan een volwaardige videobewerker, maar we kunnen geen grote fouten ontdekken tijdens het bijsnijden en toevoegen van beeldeffecten.

Fijne verbetering
Al met al is Office 2010 een fijne verbetering ten opzichte van Office 2007. Wie gewend is aan deze voorganger, heeft geen dwingende reden om over te stappen, maar toch zijn de algehele snelheidsverbetering en kleine verbeteringen in de hele suite goede argumenten voor gebruikers van oudere versies.

We kijken uit naar meer experimenteren met Live Apps en houden je op de hoogte van andere wijzigingen voor deze volwassen kantoorsuite.

Microsoft Office 2010 bèta
Prijs: gratis (februari 2010)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business