Nieuws

Europa onderzoekt machtsmisbruik Google

De Europese Commissie gaat onderzoeken of Google de dominante positie van zijn zoekmachine misbruikt om producten oneerlijk te bevoordelen.

Het Europese onderzoek komt er na klachten van de Britse prijsvergelijkingssite Foundem, de juridische website Ejustice.fr en de shoppingsite Ciao, die van Microsoft is.

Volgens Foundem heeft Google zijn zoekresultaten zodanig beïnvloed dat ze negatief uitkomen voor de vergelijkingssite. Het is een normale praktijk dat Google zoekresultaten ‘bestraft’, zodat ze helemaal niet of ergens achter aan de lijst verschijnen. De bestraffing valt vaak te beurt aan spamsites.

[related_article id=”161452″]

Maar Foundem beweert dat Google nu ook legitieme, gespecialiseerde zoeksites gaat bestraffen. En daarbij is het niet toevallig dat die sites concurreren met de advertenties die Google zelf aanbiedt.

Zoeklogaritme vrijgeven
Europa heeft Google gevraagd om te komen uitleggen hoe het de volgorde van zijn zoekresultaten en van zijn advertenties bepaalt. Die handelswijze, de Pagerank genoemd, is een van Googles grootste bedrijfsgeheimen.

In een blogpost ontkent Google elke schuld: “We gaan feedback en bijkomende informatie geven over deze klachten, maar we zijn er wel van overtuigd dat we handelen om de belangen van onze gebruikers en partners te behartigen, en dat we voldoen aan Europese concurrentieregels.”

Microsoft tipgever?
Google wijst in zijn blogpost ook Microsoft aan als grote aanstoker van dit onderzoek. Het legt de band uit die Microsoft heeft met Ciao. Die site was lange tijd een partner van Gogole. “Maar na de overname van Ciao door Microsoft begonnen we klachten te krijgen over onze standaardvoorwaarden."

Google kan wel eens gelijk hebben: Microsoft is Googles grootste concurrent en er dus bij gebaat dat Google eens een duchtig antitrustonderzoek ondergaat. Maar dat neemt niet weg dat Google een dominante positie heeft in de zoekmarkt en dat het er steeds meer activiteiten bijneemt.

Het is trouwens opvallend dat Microsoft zich bij zijn recente ruzie met de EU over Internet Explorer aan het einde heel inschikkelijk opstelde. Alle meningsverschillen waren weggewerkt. In nauwelijks verholen termen verklaarde Microsoft toen dat de Commissie nu haar handen vrij heeft om andere dominante spelers in de technologiesector te onderzoeken. Google dus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business