Nieuws

Microsoft sluit spambotnet af

Microsoft heeft een juridische veldslag gewonnen in de strijd tegen spammers. Het kan nu actie ondernemen tegen een botnet dat anderhalf miljard berichten per dag uitstuurde. Het Waledac-netwerk is een uitloper van het beruchte Confickervirus.

Volgens de BBC heeft een Amerikaanse rechter toestemming gegeven om de 277 internetdomeinen die het botnet bestuurden, af te sluiten. In totaal werden er zo’n negentigduizend computers misbruikt om spam te verzenden.

Hoeveel spam er in totaal door Waledac werd verstuurd, valt moeilijk te becijferen, maar volgens Microsoft was het netwerk tussen 3 en 21 december alleen al goed voor 651 miljoen spamberichten naar Hotmailaccounts. Het zou om een van de tien grootste botnets in de VS gaan.

[related_article id=”161452″]

De rechtszaak werd aangespannen samen met de universiteit van Washington en beveiligingsbedrijf Symantec. Met de uitspraak kunnen ze netwerkbeheerder Verisign, dat de .com en .net-domeinen beheert, vragen om de domeinen in kwestie onbeschikbaar te maken.

Conficker
Waledac is eigenlijk een uitloper van Conficker, de worm die begin 2009 voor veel ophef zorgde. Afgelopen zomer bleek die in een gemuteerde versie weer op te duiken. Daarbij verspreidde het een vals antivirusprogramma en de Waledac-spambot die voor het gelijknamige botnet zorgde. Kaspersky meldde op dat moment dat één geïnfecteerde pc in slechts twaalf uur tijd 42.298 spamberichten kon versturen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business