Laptop taboe op universiteit

De trend van steeds meer laptops in klaslokalen lijkt te keren op Amerikaanse universiteiten. Sommige professors hanteren zelfs een verbod omdat studenten te sterk worden afgeleid door internet.

The Washington Post noemt het voorbeeld van David Cole, professor aan de universiteit van Georgetown in Washington D.C.

Bij hem blijven alle laptops netjes in de rugzak en neemt iedereen notities met pen en papier.

De reden daarvoor ligt niet bij de laptop maar bij het internet. In plaats van de les te volgen, verdwalen studenten tussen blogs, e-mail, YouTubefilmpjes, Facebook en games.

Cole heeft het verbod al in het schooljaar 2006-2007 ingevoerd, en lesgevers aan verschillende andere universiteiten zijn hem daarin gevolgd. Al is er nog lang geen sprake van een algemeen verbod.

Mentaal afwezig
Grootschalige onderzoeken zijn er nog niet over het onderwerp. Maar tegenover de krant zegt Diane E. Sieber, professor aan de universiteit van Colorado, dat ze in één semester de punten van zeventien laptopverslaafde studenten heeft vergeleken. Uit die kleine test blijkt dat de punten even hoog liggen als bij studenten die helemaal niet naar de les komen.

Als alternatief wordt voorgesteld dat klaslokalen het internet aan en uit kunnen zetten, al dan niet apart voor e-mail of webverkeer. Al merkt een student hierover op dat de laptop niet meer het enige internettoestel is en dat smartphones via 3G tegenwoordig exact hetzelfde kunnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business