Sun wijst Jobs en Gates terecht

De voormalig topman van computerbedrijf Sun legt in een openhartige blogpost uit hoe hij rechtszaken van Apple en Microsoft ontweek. Jonathan Schwartz geeft de wereld een andere kijk op claims en dreigementen van grote technologiebedrijven.

Schwartz legt uit hoe hij in 2003 telefoon kreeg van Apple-topman Steve Jobs. Die liet weten dat Schwartz met zijn pas voorgestelde Project Looking Glass, een 3D-desktopomgeving op Linux, verschillende patenten van Apple schond. Als hij het product op de markt bracht, zou Apple een rechtszaak aanspannen.

Het antwoord van Schwartz was droog maar krachtig. Zo heeft hij naar eigen zeggen gesuggereerd dat Keynote (Apples presentatiesoftware) bijzonder veel lijkt op Concurrence, software die Sun in de jaren ’90 had gekocht. Bovendien zijn alle Macs gebaseerd op het UNIX-systeem, waar Sun eveneens een aantal patenten van bezit.

OpenOffice Vs. Office
Het antwoord was voldoende om Jobs het zwijgen op te leggen, maar de geschiedenis herhaalde zich. Zo kwamen later Bill Gates en Steve Ballmer benadrukken dat OpenOffice, Suns gratis kantoorsoftware, patenten van Microsoft Office schendt. Al stelde Gates meteen voor om de hele zaak te regelen met een licentieovereenkomst.

.Net en Java
Opnieuw wees Sun erop dat patenten altijd ter discussie staan. Zo werd er tijdens het gesprek verwezen naar de gelijkenissen van Java en .Net, programmeertalen van respectievelijk Sun en Microsoft. Als Sun zou moeten betalen voor elke download van OpenOffice, dan zou Microsoft moeten betalen voor elk exemplaar van Windows.

Wanhoop
Maar de blogpost van Schwartz wil vooral benadrukken hoe bedrijven met patenten omgaan. Zeker nu verschillende technologiebedrijven elkaar weer bestrijden met rechtszaken over gestolen innovatie, met Apple en Nokia als bekendste voorbeelden. “Een technologiebedrijf dat in de aanval gaat met softwarepatenten lijkt eerder wanhopig, wanneer het vertrouwt op de rechtbank in plaats van de markt”, klinkt het in de blogpost.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business