Leger VS bezorgd om Wikileaks

Een gelekt geheim rapport van het Amerikaanse leger zegt dat de website Wikileaks.org een aanzienlijke bedreiging is voor de operationele veiligheid en veiligheid van informatie bij militaire acties.

Geheime militaire informatie "kan operaties tegen het Amerikaanse leger beïnvloeden door een reeks binnen- en buitenlandse actoren”. Zo staat te lezen in het rapport dat in 2008 werd opgesteld en nu ironisch genoeg op Wikileaks te vinden is.

Wikileaks zelf heeft het rapport wel voorzien van de nodige kritische opmerkingen. Zo staat in de gelekte teksten dat strafrechtelijke vervolging van iemand die gevoelige informatie lekt “anderen kan ontmoedigen om gelijkaardige acties via Wikileaks.org te overwegen”.

Een ander fragment zegt dat de site, die zichzelf als niet te censureren omschrijft, “bewust criminele activiteiten aanmoedigt”, waaronder het schenden van nationale veiligheid.

Strafbaar
Het lekken van informatie rond nationale veiligheid is in de VS strafbaar. Al is die wet in praktijk niet altijd even makkelijk te handhaven. Aan onze collega’s van CNet kon het leger geen commentaar geven over het gelekte rapport.

Wikileaks is een site waarop anoniem documenten kunnen worden geplaatst. Het gaat vaak om geheime informatie van militaire, politieke of economische aard. Onlangs publiceerde de site nog duizenden semafoonlogs van 11 september 2001.

Wikileaks won ook een rechtszaak tegen een Zwitserse bank die de website wilde afsluiten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business