Nieuws

H.264 wint van Ogg in strijd om videostandaard

Twee technologieën streven naar een positie als videostandaard voor het internet: H.264 en Ogg. De kampen zijn verdeeld, maar nu heeft Microsoft zijn keuze bekendgemaakt. H.264 heeft daarmee gewonnen.

Apple en Google zitten al een tijdje in het kamp van H.264. Aan de andere kant staan browsermakers Mozilla (Firefox) en Opera achter Ogg.

Google heeft ook wel wat sympathie voor Ogg, aangezien hun browser Chrome ook die technologie ondersteunt. Toch heeft Google kleur bekend met YouTube, waar de implementatie van HTML 5 voor H.264 heeft gekozen.

Uiteindelijk is het Microsoft dat de impasse oplost. De softwarereus heeft zijn intentie bekendgemaakt om H.264 te ondersteunen in Internet Explorer 9. Daarmee heeft het vakkundig alle hoop voor Ogg verbrijzeld.

Wat gaan Mozilla en Opera doen?
Nu H.264 de steun geniet van Microsoft, Apple en Google, is het de vraag wat het Ogg-kamp nu gaat doen.

Mozilla heeft zich in het verleden al uitgesproken tegen H264. Dus moeten ze een bocht van 180 graden nemen, willen ze zich op dezelfde lijn van de meerderheid zetten. Het alternatief blijft Flash.

Het gevecht zal allicht niet gevoerd worden door de browsermakers, maar door de contentproviders. Die zullen zich richten op de best ondersteunde technologie. En daar heeft nu, na Microsofts beslissing, H.264 de bovenhand.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business