Nieuws

TuneUp Utilities 2010

Systeemtweakers zijn er in overvloed, en dus moet TuneUp Utilities bewijzen dat het zijn prijs waard is. Het Nederlandstalige pakket slaagt hierin door meer te bieden dan zijn concurrenten, en dat in een slimmere verpakking.

Het van oorsprong Duitse TuneUp Distribution is een ervaren systeemsleutelaar die al sinds 1997 aan de weg timmert.

In de tussentijd heeft het een gereedschapsset bijeengeraapt die niet alleen schoonmaakt, maar ook verfraait en versnelt. Zoals veel pakketten brengt TuneUp jaarlijks een update uit. In deze 2010-versie vinden we Windows 7-ondersteuning, samen met de nieuwe Turbo-modus en Live-optimalisatie.

Vernieuwde interface
Wat ons als eerste opvalt, is de vernieuwde interface, die ten opzichte van zijn voorganger volwassener en gepolijster overkomt. In vier duidelijk omschreven categorieën kunnen zowel beginnende als ervaren gebruikers terugvinden welke taken nog moeten gebeuren. Elk hoofdonderdeel, voorzien van duidelijke symbolen, biedt toegang tot een wizardmodule die de gebruiker stap voor stap bij de hand neemt voor te ondernemen acties.

Daarnaast vinden we een uitrolbaar functiemenu per hoofdcategorie, waarin de reusachtige hoeveelheid andere onderhoudstools zijn ondergebracht. Deze nieuwe indeling helpt het gebruik overzichtelijk en compact te houden. Geen eenvoudige taak met zo’n groot aanbod.

Van de nieuwe functies is de Turbo-modus de opvallendste. Hij schakelt weinig gebruikte Windows-achtergrondprocessen uit om veeleisende programma’s als pc-games beter te laten werken. De prestatieverbetering bij ons Windows 7-testsysteem is marginaal, maar op een andere, oudere XP-machine zijn de scores wel merkbaar beter.

Zoals dat ook met andere onderhoudssuites het geval is, stopt TuneUp Utilities onderhoudstaken die standaard in Windows aanwezig zijn in een eigen jasje. Dat zou uit luiheid kunnen zijn, maar ons lijkt het meer een uitgestoken hand naar beginnende gebruikers. Andere functies, zoals het submenu Visuele Stijl, zullen iets ervarener gebruikers zonder problemen ook zelf kunnen vinden in de Windows-opties.

TuneUp maakt deze klussen, zoals het vervangen van systeemsymbolen, echter een stuk sneller en eenvoudiger.

TuneUp Utilities graaft bijzonder diep bij het uitvoeren van zijn missie. Daarom zijn we blij om te zien dat de tool niet klakkeloos overgaat tot reparatie. Hij doet telkens aanbevelingen, waarbij gebruikers steeds meer informatie kunnen krijgen voor ze besluiten om tot de uitvoering ervan over te gaan. In sommige gevallen is die informatie wel te technisch, zoals bij het bepalen van de MTU-waarde onder het TCP/IP-protocol.

Snelle raportage
Wie geen tijd heeft om alles grondig door te lezen, kan terecht bij 1-Click onderhoud, dat echter nog steeds rapportage aanbiedt voor je toestemming geeft voor een grondige opruimbeurt. Er is ook een dodemansknop, het TuneUp Rescue Center, waar genomen acties kunnen worden teruggedraaid en systeemherstelpunten kunnen worden aangesproken.

Voor oudere computers en besturingssystemen is dit een onderhoudspakket dat qua compleetheid en gebruiksgemak weinig concurrenten op zijn niveau vindt. De nieuwe functies zullen het snelle Windows 7 niet radicaal sneller maken, maar de helderheid en compactheid zijn een belangrijke tijdsbesparing voor gebruikers van Microsofts nieuwste.

TuneUp Utilities 2010
Prijs: 39,95 euro (maart 2010)

PRO: grote gereedschapskist in strakke verpakking; uitgebreide rapportage bij elk onderdeel; compleet.
CONTRA: weinig snelheidsverbetering onder Windows 7; soms te technisch qua uitleg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business