Nieuws

Belgen recycleren meer elektronica

De Belgen recycleerden in 2009 in totaal 98.737 ton afgedankte huishoudelijke elektrische en elektronische apparaten. Dat is 9,26 kilo per persoon, 14 procent meer dan in 2008.

Met de hoeveelheid ingezameld materiaal staan de Belgen aan de Europese top. Al het afval wordt verzameld door Recupel, een vereniging van invoerders van elektronische apparaten die instaat voor het afvalbeheer van die toestellen. Het afgelopen jaar heeft Recupel zwaar ingezet op sensibilisering. Ook het performante inzamelnetwerk is een deel van het succes.

Het containerpark blijkt de populairste plek om afgedankte elektronica te recycleren. Zo’n 62 procent van alle apparaten komt daar binnen. De handelaren nemen 29 procent van de elektronische rommel aan. In de kringloopwinkels is dat 9 procent.

[related_article id=”152275″]

De juiste inzameling van elektrisch afval is belangrijk voor het milieu. Door de inzameling gaat alles via erkende transporteurs naar vergunde verwerkers. Die halen de vervuilende stoffen er dan uit. In 2009 werd zo 14.000 ton gevaarlijke componenten zoals loodhoudend glas, batterijen, inktlinten en PCB-houdende condensatoren verwijderd.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business