Nieuws

HP EX490 MediaSmart Server

Samen met Microsoft en AMD lag HP aan de basis van het besturingssysteem Windows Home Server, dat in 2007 het levenslicht zag. Ondanks hun succes in de VS waren de homeservers van HP jarenlang niet verkrijgbaar in België en Nederland. Daar is nu verandering in gekomen.

De HP EX490 MediaSmart Server gaat voortaan de concurrentie aan met de (overigens uitstekende) Acer Aspire easyStore H340. Een gelijke strijd?

De EX490 blijkt smaller en hoger dan de Acer easyStore, maar is nog altijd een maatje groter dan elke Linux-NAS met vier schijven. Deze homeserver een plaatsje geven in de meterkast is dus niet zo vanzelfsprekend. De HP wordt standaard geleverd met één harde schijf van één terabyte.

Geen gegevensredundantie
Qua capaciteit is dat een mooie beginwaarde, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat gegevensredundantie niet mogelijk is. Een extra harde schijf toevoegen is gelukkig geen probleem – er is plaats voor in totaal vier interne schijven, allemaal hot-swappable – maar HP weidt nergens uit over welke schijven compatibel zijn.

Een andere optie is het aansluiten van externe schijven. Dat kan via de vier USB 2.0-poorten (waarvan eentje zich vooraan bevindt) en via eSATA. Windows Home Server zal de schijven dan automatisch toevoegen aan de totale opslagpoule, en pas dan krijg je de mogelijkheid om gedeelde mappen veilig te stellen via redundantie.

Opvallend is dat HP eigen applicaties toevoegt die rechtstreeks configureerbaar zijn vanuit een licht aangepaste Windows Home Server Console. Het gaat onder andere om een Twonky-mediaserver, een (gratis) iPhone-streamingapplicatie en een verbeterde HP Media Collector die automatisch mediabestanden op aangesloten clients kopieert naar de EX490.

Video Converter
Nog zo’n handige toevoeging is de HP Video Converter. Daarmee laat je de EX490 (onbeveiligde) videobestanden volautomatisch transcoderen naar het H.264-formaat. Dat is bijvoorbeeld handig als je dvd-rips op de EX490 bewaart, en die afspeelbaar wilt maken op de Xbox, iPod of PlayStation 3.

Als kloppend hart koos HP voor de singlecore Celeron 450-processor, die werkt op 2,2 GHz. Dat is een beetje tegen de trend in, want steeds vaker vinden we Intels zuinige Atom terug in NAS-apparaten en homeservers. De Atom is dan wel veel minder krachtig dan deze Celeron, het verschil in energieverbruik is navenant: de HP verbruikt met één schijf bijna net zoveel als de Acer easyStore met twee schijven.

Reken op een verbruik van ongeveer 40 watt. Zuinig mag de EX490 dan verre van zijn, de lees- en schrijfprestaties liggen wél op niveau en overstijgen die van de Acer met gemak. Deze HP blijkt dus een supersnelle en capabele homeserver, die vooral in een veeleisende thuisomgeving tot zijn recht komt.

HP EX490 MediaSmart Server
Prijs: 499 euro (incl. 1x 1 TB) (maart 2010)

PRO: veel handige software voorgeïnstalleerd; hoge snelheden.
CONTRA: hoog energieverbruik; standaard met maar één harde schijf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business