Gigantisch spionagenetwerk blootgelegd

Voor de derde keer in amper een jaar zijn er duidelijke banden tussen China en wereldwijde cyberspionage opgedoken. Een nieuw spionagenetwerk, gedoopt Shadow Network, is ontdekt door een groep Canadese en Amerikaanse veiligheidsonderzoekers uit Toronto.

De lijst met ontvreemde documenten is aanzienlijk: routeplannen van NAVO-eenheden in Afghanistan, de e-mails van de dalai lama van het afgelopen jaar, informatie over Indische raketinstallaties en zelfs persoonlijke informatie over een topman van de Indische militaire inlichtingendienst. “Elk document stond gekenmerkt als ‘geheim’, ‘verboden’ of ‘vertrouwelijk’”, getuigt het rapport.

Volgens de onderzoekers zijn de spionnen via de povere netwerkbeveiliging van India binnengedrongen in andere netwerken, zoals die van de NAVO. “In een volledig verbonden wereld ben je niet meer alleen zo kwetsbaar als de zwakste schakel in je eigen netwerk. Ook de zwakke schakels in netwerken uit je informatieketen vormen een risico”, zeggen ze.

Toevallige ontdekking
De onderzoekers zeggen op het Shadow Network gestuit te zijn tijdens hun onderzoek naar een ander Chinees spionagenetwerk: Ghostnet. Dat netwerk werd vorig jaar in maart ontdekt en had vooral computers op het Chinese eiland Hainan geïnfecteerd. Van daaruit werd voornamelijk informatie van de dalai lama ontvreemd, maar ook van regeringen en bedrijven uit meer dan 103 landen.

Maar Ghostnet is volgens de onderzoekers erg klein vergeleken met het Shadow Network. De nieuwe spionage-operatie gebruikt web 2.0-toepassingen zoals Twitter, Google Groups en Blogspot om geïnfecteerde pc’s bijna automatisch te kunnen controleren.

“Het netwerk past zeker boven aan het lijstje van verfijnde spionage”, zegt onderzoeker Steven Adair. “We weten nog niet wie achter het netwerk zit, maar dat ze hun doelwitten zorgvuldig hebben uitgekozen, dat staat vast.”

Steun Chinese overheid?
Net zoals bij het Google-debacle in januari gaat het gerucht dat de Chinese overheid dit soort operaties stiekem steunt. Ook het Canadees rapport is niet mals: “China heeft er alle baat bij het Shadow Network op te rollen”, luidt het. “Doet het dat niet, dan bevestigt het nogmaals de vermoedens dat het mee profiteert van de gegevens die zulke netwerken op de zwarte markt te koop aanbieden.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business