Nieuws

Handleiding Apollo 13 onder de hamer

In het veilinghuis Bonhams in New York worden volgende week enkele pagina’s uit de handleiding van de Apollo 13 geveild. Dankzij deze aantekeningen wist de bemanning levend weer de aarde te bereiken.

Op 13 april, tevens de datum van de veiling, is het exact veertig jaar geleden dat er zich een ontploffing voordeed aan boord van de Apollo 13. Die was op weg naar de maan en had al 321,860 kilometer afgelegd. Een zuurstoftank in het besturingscompartiment gaf de geest en bracht het leven van de bemanning in gevaar.

De driekoppige bemanning verschanste zich in de maanlandermodule en kon van daaruit het ruimteveer opdracht geven naar de aarde terug te keren. Om daar te geraken moesten ze wel enkele basisvoorzieningen uitschakelen. De ontploffing beschadigde namelijk de stroomgenerator.

Reboot
Dankzij de missiehandleiding, waarin beschreven staat hoe de boordcomputer herstart moet worden en hoe bepaalde systemen uitgeschakeld kunnen worden, kon het team terugkeren. Vier dagen later plonsde het ruimteveer in de Stille Oceaan.

Op de pagina’s die geveild worden staan aantekeningen van boordcommandant Jim Lovell. Bonhams schat dat ze tussen de twintig- en dertigduizend dollar zullen opbrengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business